Keresés
Close this search box.

Utánpótlás-nevelési programot indít a békéscsabai röplabdaklub

blank

Az utánpótlás-nevelés fejlesztésére indít új programot a békéscsabai röplabdaklub, mely ugyanakkor az élvonalbeli szereplést sem akarja elhanyagolni.

Baran Ádám, a női bajnok és kupagyőztes BRSE elnöke kedden az egyesület sajtótájékoztatóján jelezte, hogy két évre szóló koncepciót dolgoztak ki az utánpótlásban – áll az MTI tudósításában.          

Kormos Mihály utánpótlásért felelős szakmai igazgató tájékoztatása szerint jelenleg 270-en röplabdáznak náluk, és junior, illetve serdülő korosztályban is „éremesélyes” csapatuk van. Mint mondta, az új programmal az a céljuk, hogy jövőben megduplázzák ezt a létszámot, s arra törekszenek, hogy minden évben kerüljenek ki olyan fiatalok az alsóbb korosztályokból, akik ütőképes tagjai lehetnek a felnőtt csapatnak. A 14-16 évesek között hat korosztályos válogatott játszik – jegyezte meg.     Az új program célja, hogy a különböző korosztályokban a legjobb játékosokat gyűjtsék össze és neveljék ki – húzta alá Kormos, megemlítve, hogy jelenleg a legnagyobb akadály a terem- és az edzőhiány. Utóbbiban azonban szerinte a Sasa Nedeljkovic vezetőedzőt váltó Alberto Salomoni segítségükre lesz.

Baran elmondta még, hogy az infrastruktúra-hiányon segít Békéscsaba és a kormány közötti megállapodás a Modern városok program keretében, melynek része a Békéscsabai Röplabda Akadémia létrehozása. Hozzátette: a tárgyalások a kormányzattal előrehaladottak, ennek eredményeként került „plusz elemként” a koncepcióba az, hogy új röplabda-munkacsarnokot építsenek fel.

A klubelnök szerint a terveket külföldön is úgy emlegetik, hogy az „Európa legkomolyabb utánpótlás-nevelési projektje” lesz.

A hazai bajnokságban az utóbbi időben egyeduralkodó felnőtt női csapatra térve Baran jelezte, nem adják fel az eddigi céljaikat, továbbra is mérvadó szereplői szeretnének lenni a magyar pontvadászatnak, és nemzetközi szinten is eredményes csapatot kívánnak összeállítani, „amely sikerrel tudja venni a Bajnokok Ligája selejtezőt”.     A BRSE újabb kétéves szerződést kötött Molcsányi Ritával, Szpin Renátával, Petrenkó Brigittával, Ludmán Rékával, és egy évre hosszabbított Bodnár Dorottyával, míg az érkezők között – az elnök szavai szerint – „kiváló fiatalok” is vannak, Szedmák Réka, Petővári Panni és Pekárik Eszter. Hozzátette, a sor még nem teljes, újabb bejelentésekre a közeljövőben lehet számítani.     Az MTI kérdésére válaszolva az elnök kifejtette, „az jelenleg még elengedhetetlen, hogy külföldi játékosokat igazoljanak le”, ugyanis az elmúlt évtized „hányattatásai” miatt „generációk hiányoznak” a magyar röplabdázásból, ezért teljesen új alapokra kell helyezni az utánpótlás-nevelést.     Baran úgy látja, ezen a problémán segíthet az, ha a röplabdát beválasztják a látványsportágak közé, erről a napokban dönthet az Országgyűlés. A klubelnök ezt „sporttörténelmi lehetőségnek” nevezte.     Hangsúlyozta: a magyar bajnoki mérkőzéseken a fiatalok – akik erre eddig kevés lehetőséget kaptak – „jóval nagyobb” szerepet fognak játszani. Ugyanakkor nem félnek attól, hogy a csapat hazai veretlenségi sorozata megszakad így – jelentette ki.     A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy július 1-jétől Varga Róbert látja el a technikai igazgatói feladatokat.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top