Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Magnus Carlsen)

Születésnapján védte meg világbajnoki címét Carlsen

Fotó: Facebook (Magnus Carlsen)

A rájátszást követően a norvég Magnus Carlsen megvédte világbajnoki címét, miután az orosz Szergej Karjakint a New York-i párosmérkőzés rapidjátszmáiban 3-1-re legyőzte.

Carlsen az utolsó versenynapon ünnepelte 26. születésnapját.

A klasszikus időbeosztású tizenkét parti után döntetlen volt az állás. A nyolcadik játszmában Karjakin, a tizedikben Carlsen győzött, a másik tíz parti döntetlent hozott. Szerdán négy rapidjátszmára került sor 25-25 perc gondolkodási idővel és 10-10 másodperc többletidővel lépésenként.

A viadal honlapja szerint az első két rapidjátszma döntetlennel ért véget, előbb a 37., majd a 84. lépésben. Aztán a harmadikban, amikor Karjakin játszott világossal, időzavarba került az agresszíven játszó címvédővel szemben, és így a 38. lépésben feladta a partit. Az utolsó, negyedik rapidjátszmában Carlsen világossal a Szicíliai védelmet választotta, ismét keményen támadott, időprésbe szorította riválisát, aki az 50. lépésben megadta magát.

A finálé – amelynek hivatalos szakkommentátora Polgár Judit volt – 1 millió eurós (310 millió forint) összdíjából Carlsen 550 ezer (171 millió forint), míg Karjakin 450 ezer eurót (139 millió forint) kapott.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top