Keresés
Close this search box.

Borzasztóan kevés hiányzott Tadissi Martialnak az olimpiához, míg Hárspataki Gábor kivívta az ötkarikás indulási jogot

blank

Egyetlen győzelemre volt a Tadissi Martial a tokiói olimpiai részvételtől – amely a sportág bemutatkozása lesz a játékokon –, ám hiába küzdött pénteken fergetegesen a Párizsban péntektől vasárnapig tartó olimpiai kvalifikációs tornán, az esti programban nem sikerült kivívnia az ötkarikás indulási jogot.

A 67 kg-os súlycsoport selejtezői során korábbi vb-ezüstérmesünk fantasztikus teljesítményt nyújtott: öt győzelemmel egészen a döntőig menetelt, ezzel biztosította a helyét az esti programban. A finálét a kvalifikációs torna speciális szabályai miatt kivételesen ki sem játszották, hanem este a két döntős, valamint a két bronzéremig jutó versenyző körmérkőzést vívott annak eldöntésére, hogy ki lehet az a három karatés, akik a kategóriából kijutnak az olimpiára.

A körmérkőzések során az UTE sportolója először alulmaradt a jordán Almasatfa ellen, majd pont nélküli döntetlenre végzett az elődöntőben egyszer már simán legyőzött azeri Farzalijevvel. A mindent eldöntő utolsó csatában a török Samdan is nyert Tadissi ellen, aki ezzel a négyes utolsó helyén végzett, és így sajnos lecsúszott az ötkarikás részvételről.

„Igazából megtettem mindent, amit lehet. Sajnálom, hogy a négyből a háromba már nem sikerült bejutnom. A selejtezők során jól éreztem magam, de úgy látszik, hogy ezt a körmérkőzéses lebonyolítást még szoknom kell” – mondta a versenyt követően Tadissi Martial.

 

Olimpiai résztvevő Hárspataki Gábor!

Kiharcolta a tokiói ötkarikás részvételt Hárspataki Gábor a párizsi olimpiai kvalifikációs karate tornán, ahol kategóriánként az első három versenyző jut indulási joghoz a sportág ötkarikás bemutatkozásán.

Akárcsak pénteken magyarok közül Tadissi Martial, szombaton Hárspataki Gábor is bejutott a döntőbe, és ezzel biztosította helyét az esti négyes körmérkőzésben is. Az MTK többszörös Eb-érmese a 75 kg-os súlycsoport selejtezőiben öt győzelmet szerzett: sorrendben portugál, lengyel, hongkongi, belga és jordán ellenfelét múlta felül.

Az esti programban a körmérkőzések során Hárspataki először kikapott a kazah Azhikanovtól, majd bravúrosan fordítva másodszor is legyőzte a jordán Alnajjart. Utolsó összecsapásán Hárspataki a német Bitsch ellen döntetlent ért el, ezzel harmadik lett a versenyen, és így ott lehet a sportág történetének első felnőtt olimpiáján!

„Nagyon boldogok vagyunk. Szerintem megérdemeltük. Mindent megtett a Magyar Karate Szakszövetség, mindent megtett az edzőm, mindent megtettünk, ez a kis ország mindent megtett, és megvan az eredménye. Egész Magyarország munkája volt, hogy ezt meg tudtuk csinálni. Közben pedig nem tudom elhinni, hogy augusztusban ott leszünk az olimpián. Nagyon jól ment a selejtezőkben, és este sem törődtünk a vereséggel, dolgoztunk tovább, és meglett az eredménye. 2016 augusztusa óta vágyom erre, amióta bejelentették, hogy ott lesz a karate a tokiói olimpián. És végig hittem benne, teljes mértékben, ezért dolgoztunk minden nap” – nyilatkozta az újdonsült olimpikon Hárspataki Gábor.

A nőknél Ilankovic Aleksandra nagyon közel állt ahhoz, hogy hatalmas meglepetést okozzon, és mindössze 18 éves létére bekerüljön a négyes körmérkőzésbe a női 61 kg-ban. Az MTK junior Eb-aranyérmese két győzelem után került a vigaszágra, ahol újabb két diadalt követően már csak egyetlen meccsre volt a bravúrtól. Azonban az utolsó csatában szoros mérkőzésen alulmaradt a kazah Zakharovával szemben, de így is nagyszerűen teljesített!

A 11. helyen végzett Nagy Botond férfi formagyakorlatban, miután két fordulón is túljutott – az első fordulóból a 2., a második körből pedig a 3. helyen -, a harmadik fordulóban pedig a hatodik lett csoportjában.

 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top