Keresés
Close this search box.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Bronzérmes a Madarász, Pergel kettős

MTI Fotó: Illyés Tibor

Madarász Dóra és Pergel Szandra duója 3-1-es vezetésről 4-3-ra kikapott a szombat délutáni elődöntőben, így bronzérmet szerzett a női párosversenyben a budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságon.

A Szekszárdot erősítő, 23 éves Madarásznak ez a harmadik Eb-bronzérme, a 27 éves, budaörsi Pergel pedig másodszor állhat fel a dobogó harmadik fokára kontinensviadalon.

A magyarok ezzel a bronzzal zárták a Tüskecsarnokban zajló, vasárnapig tartó viadalt.

Az ötödik helyen kiemelt kettős német ellenféllel, a hetedikként rangsorolt Kristin Silbereisennel és Sabine Winterrel csapott össze a döntőbe jutásért, s a kezdés magyar szempontból álomszerűen alakult. A hazai páros 8-2-re elhúzott, s bár az ellenfél még felzárkózott, ez kevésnek bizonyult, s az első szett Pergeléké lett. A másodikban a németek 7-3-as vezetésénél „ébredtek” a magyarok, de sikerült egyenlíteniük, majd fordítaniuk, 10-8-nál pedig ismét értékesítették játszmalabdájukat, így a többezres közönség legnagyobb örömére két szett után 2-0 volt az állás „ide”.

A harmadik felvonásban 4-3-as magyar vezetésnél időt kért a rivális, majd csinált hét pontot úgy, hogy a magyarok csak kettővel tudtak válaszolni, s bár 10-6 után még 10-8 lett, ezt a szettet a németek nyerték. A szusszanásnyi szünet után 4-0-lal nyitották a negyedik játszmát Madarászék, majd 6-1 és 10-2 lett, de miután négy szettlabda is kihasználatlanul maradt, időt kért Harczi Zsolt edző. Ez használt, a következő labdamenet már a magyaroké lett, s a 3-1-es vezetéssel karnyújtásnyira került a döntő.

Az ötödik szettben sokáig fej fej mellett haladtak a felek, majd 7-5-re, 8-6-ra és 10-8-ra a németek vezettek, s végén sem hibázva 3-2-re szépítettek. A hatodik felvonás eleje is az ellenfélről szólt, s bár a magyarok 7-3-as hátrányból még megpróbáltak visszakapaszkodni, ez nem jött össze, így – akárcsak délelőtt, a negyeddöntőben – jöhetett a döntő játszma.

Ebben az első két pont a magyaroké lett, utána azonban izgalmas csatát láthatott a publikum, egyik páros sem tudott egy pontnál többel ellépni. 9-8 után aztán 10-8 lett a németeknek, s bár egy szerencsés labdával még sikerült szépíteni, a rivális egy csuszával „vágott vissza”, így odalett a fináléba jutás.

Madarász Dóra és Pergel Szandra a drámai csata után rendkívül csalódottan nyilatkozott.

„3-1 után némileg megfordult a játék, ott egy kicsit elveszítettük a fonalat, nekik pedig minden összejött. A döntő szettben viszont szerintem mi voltunk a jobbak, 7-6-nál balszerencsésen eltaláltuk Silbereisen ütőjét egy pörivel, a 10-9-nél történt poént pedig nem is tudom leírni…” – értékelt az MTI-nek Pergel.

„Tudtuk, hogy nagyon nehéz meccs lesz. Végig mi domináltunk, 3-1 után azonban problémáink adódtak a szervafogadással” – mondta Madarász.

Arra a kérdésre, hogy ha az Eb előtt valaki azt mondja, bronzérmesek lesznek, elfogadták volna, Pergel a következőt válaszolta: „Igen el, azzal a feltétellel, hogy ne mesélje el az elődöntőt.”

A női párosok elődöntői előtt egy kis ünnepségre került sor a Tüskecsarnokban, a magyar szövetség vezetősége és a játékostársak hivatalosan is elbúcsúztatták a válogatott korábbi erősségét, a visszavonult Jakab Jánost, aki egyesben ötszörös magyar bajnok, 2008-ban pedig olimpikon volt.

Közben férfi egyesben a második helyen kiemelt játékos is búcsúzott: azok után, hogy az első kiemelt, címvédő német Dimitrij Ovtcharov pénteken kiesett a második fordulóban, szombaton a fehérorosz Uladimir Szamszonov is befejezte a szereplését, őt a magyarból osztrákká lett Gárdos Róbert verte meg 4-3-ra a 16 között. Negyeddöntős a finn-magyar kettős állampolgárságú, s a magyar bajnokságban, a BVSC-ben játszó Oláh Benedek is.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top