Keresés
Close this search box.

Hét érmet szerzett a magyar válogatott

blank

Egy arany– és hat ezüstéremmel zárta a magyar csapat a rövidpályás gyorskorcsolyázók torinói Európa-bajnokságát.

A vasárnapi éremszerzések sorát Keszler Andrea nyitotta, aki a női 1000 méteres fináléban sokáig a mezőny hátsó felében haladt, ám az utolsó körökben olasz és holland riválisa elesett, így a magyar versenyző ezüstérmet szerzett. Ez volt Keszler első egyéni Eb-érme, korábban a női váltó tagjaként nyert Európa-bajnoki címet.

„Egy lábon kellett egyensúlyoznom, amikor elestek előttem, de sikerült állva maradnom. Nagyon erős tempót diktáltak az élen, ezért haladtam a mezőny végén, nem akartam fölöslegesen fárasztani magam. A végén lett volna lehetőségem az aranyérem megszerzésére is, de ennek az ezüstnek is nagyon örülök” – mondta a fináléja után Keszler.

A versenyszám másik magyarja, Jászapáti Petra a B döntőt megnyerve a hatodik helyen zárt.

A férfiak 1000 méteres döntőjében két magyar, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang volt érdekelt. A testvérpár végig taktikusan, egymás segítve versenyzett, és végül az arany– és az ezüstérmet is megszerezte. Az idősebb testvér, Liu Shaolin Sándor lett az aranyérmes, az ezen a távon a világkupában első helyen álló Liu Shaoang az ezüstérmes.

„Nem beszéltük meg előre, hogy összedolgozunk, de végül így történt. Én elöl tempót mentem, a testvérem pedig védte a pályát. Izgalmas verseny volt” – összegzett a finálé után Liu Shaolin Sándor, aki tavalyi, 500 méteren szerzett világbajnoki címe mellé most a sportág honi történetének első egyéni Eb-címét nyerte.

A táv harmadik magyar indulója, Knoch Viktor a B döntőben negyedik helyen zárva összesítésben a nyolcadik lett.

A 3000 méteres szuperdöntőkben – melyekben az összetett pontverseny legjobb nyolc helyezettje indulhatott el – a nők mezőnyében Keszler Andrea volt érdekelt, és hetedik lett. Ezzel összetettben is ezen a helyen zárt, míg Jászapáti Petra kilencedikként végzett.

A férfiak hasonló versenyszámában mindhárom magyar egyéni induló rajhoz állhatott. Knoch Viktor egy bukás után az élre állt, és – csapattársait segítve – begyűjtötte a kétszer öt pontos jóváírást, amit az 1000 és 2000 méternél első helyen álló versenyző kap meg. Az utolsó ezer méteren Knoch kiengedett, Liu Shaolin Sándor azonban végig harcban volt az aranyéremért. Végül ezüstérmesként zárt, ezzel az összetett pontversenyben is a második helyen végzett. A szuperdöntőben Liu Shaoang ötödik, Knoch hatodik lett, az összetettben a negyedik és a hetedik helyen végeztek.

A két váltó közül a női szerepelt jobban: a 3000 méteres távon sokáig a harmadik helyen haladt a magyar csapat, mely a végén az olaszokkal küzdhetett az aranyéremért. Végül nem sikerült megelőzni a házigazdákat, így újabb ezüstéremmel gazdagodott a magyarok éremgyűjteménye.

A verseny előtt esélyesnek számító magyar férfiváltóban Burján Csaba a táv felénél bukott, így a csapat negyedik helyen végzett.

„Úgy gondolom, ismét nagyszerű egyéni eredményeket értünk el, hiszen megvan az első egyéni aranyunk. Torinóban nyert a női váltónk is 2009-ben, és most Sanyi is ebben a városban végzett az élen. Keszler Andrea és Liu Shaoang is megnyerte első egyéni érmét, Knoch Viktor főleg a szuperdöntőben versenyzett nagyszerűen, Jászapáti Petra pedig remekül küzdött és fontos tapasztalatokat szerzett” – értékelte az Eb-szereplést Darázs István, a válogatott szövetségi kapitánya.

Szombaton 1500 méteren Liu Shaoang a második helyen zárt.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top