Keresés
Close this search box.
Fotó: MTI

„Hullanak a fejek, folynak a nyomozások”

Fotó: MTI

Meglepő nyilatkozatot tett Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, aki elárulta: a riói olimpián levett doppingminták több mint felével semmihez se lehet kezdeni.

A szakember a Telekom Sporthír Szolgálatnak elmondta: mindezért nem, vagy nem elsősorban a helyi laboratórium a felelős, hanem azok a „slendrián, hozzá nem értő és még kellő komolyságot sem tanúsító brazil doppingellenőrök, akikre nem lett volna szabad önálló feladatot bízni”.

Tiszeker kiemelte: ha eddig a felkészületlenség és a felelőtlenség mércéjéül a 2008-as pekingi mintavételek és adminisztratív intézkedések szolgáltak, akkor azt most mérlegelés nélkül az idei mélyrepülésre lehet ráilleszteni. Arra is emlékeztet, hogy a riói ellenőrző központ – amelyet korábban működésében felfüggesztettek – csak azért került vissza az akkreditáltak közé, mert az olimpia előtt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált más laboratóriumok elismert szakembereivel alaposan megerősítették az analitikával foglalkozó állományát.

Emlékeztetett: a brazil olimpikonokat a játékok előtt nem ellenőrizték, majd tetézte a bajt, hogy ismét csak a kontárok miatt a riói minták beazonosítása és az archiválás egyszerűen pocsék volt.

„Az a hír járja, hogy a levett anyagok körülbelül felével, vagy annál is többel egyszerűen nem tudnak mit kezdeni. Vihar a láthatáron” – fogalmazott Tiszeker. „Azon se csodálkoznék, ha előbb vagy utóbb azzal kellemetlenkednének a WADA vezetőinek, hogy erről az egészről vajon mikor és hogyan értesültek, és miként igyekezték elejét venni a sporttörténet egyik legnagyobb botrányának?”

Tiszeker ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a nemzetközi doppingellenőrzéseket folyamatosan szigorító és továbbra is a zéró tolerancia elvét valló WADA idén új eszközök bevetésével jelentős eredményeket tudott felmutatni.

„Áttörésnek nevezhető, hogy a gondosan őrzött minták megismételt vizsgálata nem volt hiábavaló, hiszen négy, sőt nyolc évvel korábban tilosba tévedő sportolók nem csekély részének kellett utólag szembesülnie azzal, hogy mégsem úszhatja meg büntetlenül. Nyomra vezettek a biológiai útlevelek is, amelyek gondos összehasonlításokkal sok turpisságot hoztak a felszínre” – mondta a MACS vezetője.

Szerinte az általános megtisztulás folyamata akkor kezdődött el, amikor a kerékpáros Lance Armstrong ügyének kirobbanása után a nemzetközi kerékpársport teljes vezérkara távozásra kényszerült, a doppingvétségeket ipari mennyiségben elkövető amerikainak pedig éremgyűjteménye nagy részéről le kellett mondania.

„Most éppen az atlétika, a sportok királynője került a célkeresztbe, ahogy – nem először – a súlyemelés is. Hullanak a fejek, folynak a nyomozások, az IAAF egykori szenegáli elnöke továbbra is házi őrizetben, miközben a WADA-nak is keményen meg kell küzdenie a jövőéért. Egyszóval nagy a baj, és még nagyobb is lehet, ha csak felületi kezelés következik, és nem egy alapos műtét” – hangsúlyozta Tiszeker Ágnes.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top