Keresés
Close this search box.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Nagy Péter brillírozott, vezetnek a magyarok

MTI Fotó: Illyés Tibor

Az esélyesebbnek tartott Dudi Szela fölött öt szettben győzött Nagy Péter a Magyarország-Izrael párharc pénteki nyitányán a tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában.

A magyarok második, illetve az izraeliek első számú játékosának összecsapására még csak harmadáig telt meg az 1500 férőhelyes, a Városligeti Műjégpályánál emelt ideiglenes csarnok, de a 23 éves Nagyot külön szurkolótábor várta „Hajrá Peti” feliratú táblákkal. A világranglistán 89. riválisánál 523 hellyel hátrébb jegyzett magyar teniszező tavaly mutatkozott be a válogatottban, és komoly hőstettekkel járult hozzá a feljutáshoz: júliusban Siófokon – amikor 786. volt a rangsorban – legyőzte a 231. bosnyák Tomislav Brkicet, majd ősszel Szófiában a nála 304 hellyel előrébb álló Dimitar Kutrovszki sem bírt vele.

Szela személyében Nagy először szállt szembe top 100-as ellenféllel, ám nem ijedt meg tőle, és 3:1-re elhúzott. A keménypályásként ismert rivális szemlátomást idegenül mozgott a salakos borításon, sok „kajla” ütést mutatott be, és 4:2-nél ismét elvesztette az adogatását. Nagy nem remegett meg a lehetőségtől, és 27 perc elteltével máris szettelőnyben volt.

A második játszma ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: a magyar játékos rögtön brékelt, és nemsokára ismét 3:1 volt „ide”. A 30 éves Szela tovább ütötte az outokat, 4:2-nél újfent elbukta a szerváját, csakhogy ezúttal visszabrékelt. A kétszettes hátrányt azonban csak elodázni tudta, 58 perc után ugyanis – minden várakozást felülmúlva – 6:2, 6:3 állt az eredményjelzőn.

Az ATP-rangsor 29. helyén is megfordult izraeli a harmadik felvonásban stabilabbnak tűnt, néhány rövidítés is bejött neki, így ő lépett meg 3:1-re. Nagy azonban hamar magára talált, és sorozatban három gémet hozva megfordította az állást. Egy újabb brék után már Szela vezetett 5:4-re, majd hozta az adogatását, és 100 perc elteltével szépített.

A vendégek legjobbjának lendülete a folytatásban is kitartott: hozzászokott a pályához, türelmesebben ütött, ennek ellenére a negyedik szett egymás után hét brékkel indult. A különös sorozatot a hazaiak balszerencséjére Szela szakította meg (5:3), aki 5:4-nél kiszerválta a játszmát, így jöhetett az ötödik szett. Ekkor már néhány lefoglalt helyet leszámítva telt ház bíztatta Nagyot.

Az utolsó játszma igazi nyílt sisakos csatát hozott, mindkét teniszező mozgósította tartalékait, az eksztázisban küzdő Nagy elérhetetlen labdákat futott be, és 3:0-ra elhúzott. Ekkor már fájlalta a combját is, de mégis összehozott egy újabb bréket, és 5:1-nél a meccsért adogatott. A tét ekkor sem bénította meg, és 3 óra 1 perc elteltével élete legnagyobb győzelmét ünnepelhette.

„Úgy álltam ki, hogy ‘miért ne?’, és működött. Ez csak egy győzelem eddig, én ennyit tudtam ma segíteni, mindenki nagyon szurkoljon nekünk a folytatásban is!” – mondta a meccs hőse.

Az I-es csoportban legutóbb 2000-ben szerepelt magyarok – akik két és fél éve veretlenek a DK-ban – ezzel 1-0-ra vezetnek. A pénteki második egyest a válogatott első számú teniszezője, Fucsovics Márton (203.) vívja a vendégek másodikjával, Amir Weintraubbal (197.).

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top