Keresés
Close this search box.
Fotó: EPA/Alessandro Di Meo

„Nem akarunk a sport miatt még több betont a városba”

Fotó: EPA/Alessandro Di Meo

Róma főpolgármestere, Virginia Raggi a szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy felelőtlenség lenne számukra a 2024-es olimpia megrendezése, ezért nem támogatja az olasz főváros kandidálását.

A támogatás megvonásával Rómának gyakorlatilag semmi esélye a rendezésre, mivel úgy még egyetlen város sem lehetett házigazdája ötkarikás játékoknak, hogy nem állt mögötte a városvezetés.

A délutánra meghirdetett sajtótájékoztató előtt találkozott volna Raggi és Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke, de a megbeszélés elmaradt, mert a városvezető nem fogadta Malagót, aki több mint félórás várakozás után távozott a római városházáról.

„Felelőtlenség lenne a részünkről, ha támogatnánk ezt a pályázatot” – jelentette be nem sokkal később a polgármester, hozzátéve, hogy a rendezés elviselhetetlen terheket jelentene és csak adósságot eredményezne.

„Semmi bajunk nincs az olimpiával és a sporttal, de nem akarunk a sport miatt még több betont a városba. Ezt nem engedjük meg” – szögezte le, majd a város számára szerinte az olimpia után már szükségtelen sportcsarnokokra utalva azt mondta: „Nem akarjuk, hogy az eljövendő években pénzt kelljen fordítanunk sivatagi katedrálisokra”.

A júniusban megválasztott Raggi korábban többször hangsúlyozta, hogy a pénzügyi nehézségekkel és korrupciós botrányokkal küzdő Róma számára nem tartja elsőrendűnek a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezését. Többek között eleve a játékok elutasításával kampányolt, s szerdai bejelentésével tette ezt hivatalossá. Nemet mondott az olimpiára Beppe Grillo, a római főpolgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére is.

Giovanni Malago hétfőn úgy nyilatkozott, szégyen lenne, ha Róma visszalépne a pályázattól. Úgy vélekedett, hogy Olaszország hitelességét fenyegeti, ha visszavonják a kandidálást, és ez egyben az olasz sportélet veresége is lenne. Megjegyezte, hogy az esetleges negatív döntés nem az ő személyes veresége lenne, hanem az olasz sportéleté, mivel azt jelentené, hogy „a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit”. Akkor még úgy fogalmazott, az utolsókig bízik abban, hogy Róma főpolgármestere változtat álláspontján.

Emlékeztetett rá, hogy a 2024-es olimpia költsége nem Róma lakosságát terhelné, és mintegy 177 ezer munkahelyet teremtene. Kiemelte, hogy a felmérések szerint a 18 és 25 év közötti fiatalok többsége támogatja az olimpiai kandidálást. Korábban úgy fogalmazott, ha Róma most lemond a jelölésről, a következő harminc vagy akár ötven évre eleshet az újabb olimpiai rendezéstől.

Raggi bejelentése nyomán Budapest mellett már csak két város – Los Angeles és Párizs – maradt reális eséllyel versenyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

A NOB 2015. szeptember 16-án tette közzé, hogy Budapest, Hamburg, Los Angeles, Párizs és Róma száll harcba a 2024-es olimpia és paralimpia rendezési jogáért. Az Egyesült Államokból eredetileg Boston volt a jelentkező, de a csekély lakossági támogatás, valamint pénzügyi megfontolások miatt még jóval a hivatalos jelentkezési határidő előtt, 2015 nyarán visszalépett. Hamburg tavaly ősszel szállt ki a versenyből, mivel a helyiek a november 29-i ügydöntő népszavazáson úgy határoztak, hogy nem támogatják a város pályázatát.

Róma a 2020-as játékokért is jelentkezett, de Mario Monti miniszterelnök 2012 februárjában bejelentette, hogy a kormány pénzügyi okokra hivatkozva nem áll a kandidálás mögé.

 

Forrás: M4SPORT /MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top