MTI Fotó: Illyés Tibor

“Olyan, mintha a fociválogatott kijutna a vb-re”

MTI Fotó: Illyés Tibor

A szövetségi kapitány, Köves Gábor erőn felüli teljesítménynek nevezte azt, hogy a magyar férfi teniszválogatott a hétvégén felülmúlta az orosz csapatot, ezzel pedig kiharcolták a világcsoportba jutást.

Köves Gábor hétfőn az M4 Sportreggeli című műsorában úgy fogalmazott: hittek benne, hogy nyerhetnek, ezért jött össze a bravúr.

“Ez a három nap egy olyan tenisztörténeti esemény volt, olyan párharc, amit nem kaptunk ingyen, nagyon meg kellett küzdeni érte. Szenzációsan játszottak a fiúk és megint csak Fucsovics Marci fel tudta tenni az i-re a pontot, legyőzve a világranglista-32. Hacsanovot” – értékelt a kapitány, aki szerint ez a siker “nagyjából olyan, mintha a fociválogatott kijutna a vb-re”.

Köves hangsúlyozta, hogy azért “hihetetlen” a bravúr, mert a magyar csapatban nincs két top 20-as, de még top 50-es játékos sem, és a csapattagok mindig erőn felül teljesítettek.

A kapitány emlékeztetett rá, hogy bár a hétvégén csak Fucsovics Márton és Balázs Attila jutott szerephez, de mások is részt vettek az eddigi munkában, játszottak a korábbi összecsapásokon, így nekik is jár a dicséret.

Arról, hogy mi kell egy papíron erősebb ellenfél legyőzéséhez, úgy vélekedett: a hozzáállás nagyon sokat számít.

“A teniszben véletlenek nincsenek, kimész a pályára, ott nem lehet blöffölni, minden egyes pontban benne kell lenni. Végig kell játszani úgy a mérkőzéseket, hogy ne legyen kihagyás” – mondta, majd úgy folytatta: “Ami nagyon fontos, az az, hogy a DK-ban kicsit más a helyzet, mint az egyéni versenyeken, a játékosok a cseréknél leülhetnek, kaphatnak biztatást, tanácsot, és ez segíthet nekik abban, hogy egy kicsit faragjanak a tudásbeli különbségből, ami a ranglistán látszik.”

Szerinte már csak azért is “óriási dolog”, hogy az oroszokkal szembeni és korábban a szlovákok elleni mérkőzést meg tudták nyerni, mert hittek abban, hogy ez lehetséges, és meg is tudták valósítani.

A magyar DKcsapat 3-1-re verte az oroszokat a hétvégén, a Kopaszi-gáton, ezzel 1996 után visszakerült a világcsoportba, a legjobb 16 együttes közé. Fucsovics megnyerte a két egyesét, és Balázzsal – aki egyesben megszorongatta a legjobb orosztpárosban is győzött.

A világcsoport 2018-as párosításait szerdán sorsolják, az első fordulóra februárban kerül sor. A lehetséges ellenfelek: Kazahsztán, Horvátország, Svájc, Hollandia, Németország, Franciaország, Szerbia, Belgium, Ausztrália, Olaszország, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Spanyolország, Japán és Kanada.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top