MTI Fotó: Illyés Tibor

Pouille az első bajnok

MTI Fotó: Illyés Tibor

A francia Lucas Pouille nyerte meg az első, 482 ezer euró (150 millió forint) összdíjazású budapesti férfi ATPtenisztornát, mivel a vasárnapi döntőben magabiztosan legyőzte a brit Aljaz Bedenét.

Az előjelek egyértelműen a világranglistán 14. francia játékos mellett szóltak, aki eddig három ATP-fináléjából egyet megnyert – tavaly Metz-ben -, míg a 68. helyen álló ellenfele elbukta korábbi egyetlen döntőjét két éve Csennajban. Az első helyen kiemelt Pouille erőnyerőként csak a nyolcaddöntőben kapcsolódott be a küzdelmekbe, a 27 éves Bedene viszont kilenc napon belül már a hetedik meccsére készült, mivel ő a selejtezőből verekedte fel magát a főtáblára. Eddigi egyetlen találkozójukat a francia nyerte idén Marseille-ben 7:5, 7:5-re.

A pénzfeldobást Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok vívó végezte el, aztán az óbudai salakon hamar kiütközött a két döntős közti különbség. Pouille 3:0-ra elhúzott a csaknem 3000 néző között meghúzódó, rendkívül lelkes francia szurkolók örömére, a 2015-ig szlovén színekben indult Bedene pedig gyakran rontott a hosszú labdamenetekben. A francia 5:1-nél a szettért adogatott, ám ellenfele visszabrékelt, feljött 5:3-ra, ahonnan Pouille már kiszerválta a játszmát.

A folytatásban az első kiemelt 1:1-nél „robbantott” – közben Bedene mérgében földhöz vágta ütőjét -, tanítanivaló ejtéseket mutatott be, és könnyedén besöpörte a második szettet is. A váratlanul egyoldalú finálé mindössze 1 óra 4 percig tartott.

„Köszönöm a biztatást, és hogy akkor is voltak itt nézők, amikor esett az első napokban” – mondta a tűzijátékkal színesített záróceremónián a 23 éves bajnok, aki Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól és Szűcs Lajostól, a Magyar Tenisz Szövetség elnökétől vette át a díjat. „Aljaznak sok szerencsét a jövő héten Isztambulban, és valamennyi játékos nevében mondhatom, hogy nagyszerűen éreztem magam Budapesten” – tette hozzá Pouille, aki a trófea mellé 85 945 eurót (26,3 millió forint) és 250 világranglistapontot kapott.

A megilletődött Bedene közölte, zavarban van, mert nem szokott hozzá a díjátadókhoz, ezzel együtt gratulált legyőzőjének.

Ami a párost illeti, a korábban Borsos Gábort és Balázs Attilát is búcsúztató Brian Baker, Nikola Mektic amerikai, horvát duó legyőzte a fináléban a kolumbiai Juan Sebastian Cabalt és Robert Farah-t. Baker így tornagyőzelemmel ünnepelte 32. születésnapját.

Eredmények, döntő:
egyes:
Pouille (francia, 1.)-Bedene (brit) 6:3, 6:1

páros:
Baker, Mektic (amerikai, horvát, 4.)-Cabal, Farah (kolumbiai, 3.) 7:6 (7-2), 6:4

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top