Keresés
Close this search box.

Reményteljes kvalifikációs időszakra számít a Magyar Sí Szövetség

A Magyar Sí Szövetség szerint a legreményteljesebb téli olimpiai kvalifikációs időszak kezdődik júniustól, s a 2014-es szocsi játékokon lesiklásban hetedik Miklós Edit számára is nagyon lényeges lesz a következő világkupaszezon, valamint az azt megelőző felkészülési időszak.

Kaszó Klára, a szövetség ügyvezető elnöke a szerdai sajtóbeszélgetésen elmondta, az elmúlt tíz év munkájára volt szükség ahhoz, hogy a 2018-as pjongcsangi olimpián akár a dobogós helyezés is elérhető legyen, s ezt talán már az állami sportvezetés is elhiszi. Ebből a szempontból Miklós Edit a magyar alpesi sízés „zászlóshajója”, a tavaly januári St. Moritz-i vk-versenyen lesiklásban harmadik versenyzőnek azonban technikailag még mindig van mit csiszolnia a tudásán.

„A mentalitása megfelelő, ez már akkor látszott, amikor hozzánk került, de sok minden kimaradt a korábbi időszakban a pályafutásából, ezeket most gyorsan kellene pótolni, ezért kutatjuk, hogy pontosan mire van szüksége” – mondta Kaszó Klára a 27 éves csíkszeredai születésű sízőről, aki a mostani vk-szezonban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, rendre az első tíz környékén zárja a futamokat, melynek köszönhetően lesiklásban a vk-pontverseny 11. helyén áll.

Kaszó szerint Miklós Edit ebben az idényben tudásának az alját nyújtja és nem a tetejét, a kiugró eredmény ugyanis eddig még nem jött, ennek okát pedig egyelőre nem tudják. Az ügyvezető elnök azt hozzátette: a mostani kiegyensúlyozottság szakmailag sokkal többet ér, mint az előző szezonban elért dobogós helyezés, ugyanakkor az a harmadik hely a szövetségnek többet segített.

A sportvezető úgy vélte, a síző akár három versenyszámban is indulhatna rendszeresen, a lesiklás mellett szuper-óriásműlesiklásban és óriás-műlesiklásban is rajthoz állhatna, ráadásul utóbbi számmal sokat tudna csiszolni a technikáján. Megjegyezte, erről természetesen neki kell döntenie, mivel sokkal fárasztóbb egy vk-idényben három számban versenyezni, mint egyben.

„Egy jó tavasz után fontos lenne még a vk-sorozat rajtja előtt, szeptemberben elindulni azokon a versenyeken, ahol a legjobbak is, mert így jobban formába tudna lendülni a november-decemberi vk-startra” – mondta Kaszó Klára, egyúttal hozzátette, talán arra is lesz lehetőség, hogy Miklós Edit a felkészülése során külföldi csapatokhoz csatlakozzon. „A franciák például nagyon jó körülményeket tudnak teremteni maguknak egy-egy helyszínen, az viszont kérdés, hogy az elért eredmények után akarnak-e egyáltalán Edittel együtt edzeni. Három évvel ezelőtt még mi voltunk a szegény rokon, akit odaengedtek az asztalhoz, ma viszont már kőkemény ellenfélként tekintenek ránk”.

A szövetség anyagi helyzetéről úgy nyilatkozott, manapság már nem az a kérdés, hogy van-e pénz, hanem az, hogy mit kaphatnak a meglévő összegért.

„Az észak- és dél-amerikai edzőtáborozás majdnem csak pénz kérdése, de természetesen nagyon költséges” – jelentette ki Kaszó Klára, aki elmondta, Miklós Editnek még mindig nincs edzője, amióta a mostani szezon elején megvált az osztrák Walter Hubbmantól, de valamilyen megoldás az idei vk-döntő után biztosan születik ebben a kérdésben.

Kaszó kitért a 2014-ben honosított, horvát származású Samsal Daliborra is, aki január közepén Wengenben megszerezte a magyar férfi alpesi sízés történetének első vk-pontjait műlesiklásban.

„Azt gondolom, hogy Dalibor esetében is jó úton járunk, Pjongcsangban az első 15-ben, de akár az első 10-ben is zárhat” – fogalmazott Kaszó Klára, aki megerősítette, hogy a mostani szezon utolsó, Kranjska Gorában sorra kerülő műlesikló vk-futamán Samsal pontszerzése miatt van lehetőség még egy magyar férfi sízőt indítani. „Azt még nem tudjuk, hogy ki lehetne az, aki elutazik Szlovéniába Daliborral, de az elvi esély adott”.

„Magyarország a válogatottak rangsorában most 15., ez azt jelenti, hogy ha Pjongcsangba két-két férfi és női alpesi sízőnk lesz ott, s maradunk a legjobb 16 között, akkor a csapatversenyben is indulhatunk” – mondta Kaszó Klára.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top