Keresés
Close this search box.

„Szeretnénk olyan körülmények között felkészíteni, hogy olimpiai éremesélyes csapat legyen”

blank

Decsi András, a férfi kardválogatott vezetőedzője az M4 Sport pénteki Sportreggeli című adásában elárulta, hogy az elkövetkező időszakban az a céljuk, hogy sikerüljön egy olyan ütőképes csapatot kialakítaniuk, amely sikeresen szerepel a kvalifikációs sorozatban, majd éremesélyesként lép pástra a tokiói olimpián.

A szakembernek – aki 2015 őszétől irányította az ötkarikás bajnoki címét tavaly Rióban megvédő Szilágyi Áron felkészülését – másfél évre szól a megbízása, kétesztendős meghosszabbítási opcióval.

A hazai élmezőnyt illetően úgy fogalmazott a műsorban, hogy a férfi kardvívásnak „elég szűk a keresztmetszete itt Magyarországon”, egyáltalán nem bő az a versenyzői létszám, amely a válogatottat alkotja.

„Ezért is nagyon örülhetünk annak, hogy abból a tavalyi gárdából, amely ezüstérmet szerzett Rióban, áprilisban a világbajnokságon, mindenki folytatja a versenyzést ebben az olimpiai ciklusban is” – tette hozzá.

A nyári játékokon tavaly női tőrben és férfi kardban nem szerepelt a programban csapatverseny, e két szakág számára tavasszal rendeztek Rióban vb-t, amely tesztversenye volt az olimpiának. A férfi kardozókSzilágyi Áron, Szatmári András, Iliász Nikolász, Decsi Tamás összeállításban – az oroszok mögött végeztek a második helyen.

„Ezt a gárdát, amely már sokszor bizonyított, szeretnénk olyan körülmények között felkészíteni, hogy olimpiai éremesélyes csapat legyen” – mondta Decsi András.

A 39 éves vezetőedző megemlítette, elsősorban azt a célt tűzték ki, hogy a válogatott csapatként harcolja majd ki a tokiói részvételt, de, mint hozzáfűzte: „természetesen van egy egészséges egyéni rivalizáció a versenyzők között, ami nagyon hasznos”.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a világkupák többségén részt vesznek, mert bár az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak csak 2019 tavaszán kezdődik, fontos a stabil világranglista-pozíció, akár azért, hogy a világbajnokságokon jó ágra kerüljön a csapat, akár azért, hogy majd jó helyzetből vágjon neki az ötkarikás selejtezőnek. Nemzetközi edzőtáborozások is szerepelnek a tervek között, mert hasznos, ha minél több erős külföldi versenyzővel készülhetnek együtt a magyar válogatott kardozók.

Szilágyi Áronról szólva úgy fogalmazott: szeptember végén visszakapcsolódott a munkába, „nagyon nehéz volt őt távol tartani a vívóteremtől” hosszú távon.

„Az, hogy másfél hónappal a második olimpiai bajnoki címének megszerzése után már ott volt a vívóteremben, és nem lehetett visszafogni, sok mindent elmond az elhivatottságáról” – hangsúlyozta Decsi András.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top