Keresés
Close this search box.

Továbbra sem tudni, hogy mi lesz Róma 2024-es kandidálásával

blank

Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke ismét üzent Virginia Raggi római főpolgármesternek, miután a 38 éves, jogi végzettséggel rendelkező politikus továbbra sem erősítette meg, hogy a főváros 2024-ben olimpiát szeretne rendezni.

Az elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy Róma vezetője eleve nemet mondjon a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezésére. A CONI elnöke mindezt az 1960-as római olimpia egykori jelképének számító Flaminio-stadionban rendezett sajtótájékoztatón mondta, ahol a fővárosban tervezett sportlétesítmények projektjeit mutatta be.

Hangsúlyozta: ez az első alkalom, hogy az olimpiai jelölést a CONI, az olasz kormány, a Rómát területileg magába foglaló közép-olaszországi Lazio tartomány, valamint az olasz sportélet egésze egyhangúlag támogatja.

Hozzátette, hogy a CONI mindig nyitott, korrekt, őszinte volt, így ha Róma meg akarja szakítani a 2024-es jelölés folyamatát, ezt ki kell mondania, meg kell indokolnia, és a politikai felelősséget is vállalnia kell érte.

Giovanni Malago szavai az olasz főváros élére három hónapja megválasztott Virginia Raggi főpolgármesternek, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) politikusának szóltak, aki hivatalos bejelentést ugyan még nem tett, de többször utalt már rá, hogy nem tartja prioritásnak Róma 2024-es jelölését. A CONI elnöke egy keddi lapinterjúban figyelmeztette Virginia Raggit, hogy a jelölésről való lemondás esetén szerinte Olaszország a következő harminc vagy akár ötven évben sem tud újabb jelölést szerezni a rendezésre, mivel hitelét veszíti. Megjegyezte, hogy találkozni fog Virginia Raggival, de még nem tudja, mikor.

A sajtótájékoztatón résztvevő Luca Cordero di Montezemolo, a római jelölést kidolgozó bizottság elnöke kijelentette, tudja, hogy Beppe Grillo az M5S vezére már nemet mondott az olimpiai jelölésre, „de nem ő Róma főpolgármestere, hanem Raggi”.

Természetes, hogy nyomást igyekszünk gyakorolni Róma főpolgármesterére az olimpiai jelölés érdekében – mondta Diana Banchedi a jelölő bizottság koordinátora. Megjegyezte, hogy akármikor készen állnak egyeztetni Virginia Raggival az olimpiai beruházási tervekről, amelyek többek között tizenöt, többfunkciós sportcsarnok építését tartalmazzák Róma külvárosi kerületeiben. Az előkészítő bizottság számításai szerint az olimpia kétszázezer munkahelyet teremt és hat év alatt 2,4 százalékkal emeli az olasz GDP-t.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top