Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Magyar Birkózó Szövetség - Hungarian Wrestling Federation)

Változások lesznek a Magyar Birkózó Szövetségben

Fotó: Facebook (Magyar Birkózó Szövetség - Hungarian Wrestling Federation)

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) keddi közleménye szerint az utánpótlás szerkezeti átalakítását, a klubok megerősítését és a központosított olimpiai felkészülés bevezetését tervezik a most következő ötkarikás ciklusra, s mindezekre pályázat útján kívánják majd kiválasztani a szakágak irányítóit.

A szervezet elnöksége rendkívüli ülésen értékelte a riói szereplést, s bár pozitívumként ítélte meg, hogy a birkózás a 21 magyar érdekeltségű sportág rangsorában hatodik lett, rögzítette, hogy az éremszerzés elmaradása csalódást keltett. Emlékeztetett rá, hogy a két ötödik hellyel – Bácsi Péter (kötöttfogás, 75 kg) és Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 85 kg)olimpiai pontokat szerzett, de „egy megnyert érem veszett el a bírók sajátos szabályértelmezései miatt”, „ennek fájó hiánya” pedig csalódást keltett a hazai elvárások tükrében.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint „a választási ígéretnek megfelelően a szövetség vezetése nem avatkozott bele a szakmai munkába”, az értékelés során azonban „megfogalmazódott a gyökeres változtatás iránti igény is”.

„Az utánpótlás szerkezeti átalakítására, a klubok megerősítésére, a központosított olimpiai felkészülésre mindenképpen sor kerül a következő olimpiai ciklusban” – olvasható a tájékoztatásban. Emellett az MBSZ igyekszik visszaszerezni a nemzetközi szövetségben (UWW) 2014-ben elveszített pozíciókat, s azt szeretné elérni, hogy ismét legyen magyar tag az UWW elnökségében, illetve bírói karában.

Az elnökség felhatalmazta Németh Szilárd elnököt, hogy „széles körű párbeszédet folytasson a honi birkózóélet meghatározó szereplőivel, a korábbi nagy bajnokokkal, klubvezetőkkel, szakemberekkel, sportolókkal”. A szövetség vezetősége – áll a közleményben – nyitott „a továbblépés, jobbítás érdekében szakmai észrevételek befogadására”, az átalakított struktúrában működő szakágak élére pedig pályázat útján fogja kiválasztani a következő olimpiai ciklus felkészülésének az irányítóit.

Az MBSZ elnöksége fair play-díjra javasolja Lőrincz Viktort, a riói olimpián tanúsított magatartásának elismeréseként, nevezetesen azért, mert „igazi sportemberként viselkedett, miután gyakorlatilag megfosztották őt a szőnyegen jogosan kiharcolt bronzéremtől”.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top