Keresés
Close this search box.

Amerikában már az adattudomány hozhatja biztonságosan vissza az élő szurkolói élményeket!

blank

Míg Európában nézők előtt engedélyezik az UEFAbajnokok ligája mérkőzéseket, addig Amerikában az Észak-Karolina Állami NC State Athletics csapata az SAS elemzését használja a jegyértékesítési– és a részvételi forgatókönyvek lefuttatásához.

Az SAS elemzésre és optimalizációra szolgáló szoftverei felé fordulnak azok a sport– és szórakoztató szervezetek, amelyek a rajongók élményszerzésére koncentrálnak, de közben a koronavírus miatt hozott biztonsági intézkedések betartásával küzdenek. A helyszínek kihasználtságát optimalizáló SAS a jegyeladások, a bevételek és a látogatottság maximalizálásának érdekében és a szurkolók biztonságát szem előtt tartva lehetőséget kínál a különböző atlétikai programok, a profi sportszervezetek, valamint a szórakozóhelyek számára az ülőhelyek kialakításának és a részvételnek a gyors szimulálására.

A szurkolói élmény és elköteleződés elengedhetetlen része a nézőkkel teli élő sportesemények. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor kezdődik el a következő futballszezon, de bárhogy is alakul a koronavírus utáni jövő, az Észak-Karolina Állami Egyetem Atlétikai Tanszéke az SAS elemzésre és helyszín optimalizációra szolgáló szoftverét használja majd a tervezéshez.

Az NC State csapata különböző forgatókönyveket dolgozott ki az 57 600 férőhelyes Carter-Finley Stadionnal kapcsolatban. A legfőbb szempont a közösségi távolságtartás, a kérdés pedig az, hogy a szabályok betartása mellett milyen részvételre és bevételre lehet számítani, valamint hogy milyen kapacitással és hány ülőhellyel működhetne a stadion. Az SAS helyszínkihasználás optimalizálására szolgáló megoldása az ülőhelyek elrendezését szimulálja, így az NC State csapata is előre megtervezheti a jegyeladásokat, valamint a megfelelő részvételi arányt. Az adatmegjelenítés segítséget nyújt abban, hogy egy játéknapon milyen módon lehet a legmegfelelőbben kialakítani az ülőhelyeket.

Átlagosan 3-7 perc alatt lehet lefuttatni a különböző ülésrendeket, így nagyon rövid idő alatt akár többféle elrendezés is szimulálható. Ennek előnye, hogy ha módosulnak a közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályok, akkor a szervezetek is gyorsan reagálhatnak és más ülésrendet alakíthatnak ki.

„Az SAS az NC State Athletics csapat rendkívüli partnere, ami rengeteg innovációt és lehetőséget rejt magában” – mondta Boo CorriganNC State Athletics igazgatója. „Szerettük volna megismerni, hogy a Carter-Finley Stadion megfelelő kapacitását hogyan alakíthatjuk ki, tekintettel arra, hogy milyen körülményeknek és szabályoknak kell megfelelni. Az SAS nagy segítséget nyújtott ebben, így a lehető legjobb döntéseket tudjuk meghozni, ami a rajongóink és a különböző programok szempontjából is kiemelkedően fontos.”

Testreszabott forgatókönyvek a különféle igényekhez és a kialakuló biztonsági előírásokhoz

Az SAS helyszínkihasználás optimalizálására szolgáló megoldása a felhasználó által megadott célok és paraméterek alapján képes megadni a legideálisabb helyszínelrendezést. Például a helyszínen az összes férőhely jegyárának megadásával a felhasználók megtekinthetik a maximális bevétel-optimalizáláson alapuló ülőhely-kiosztási tervet.

Az elemzések különféle adatokat vesznek figyelembe, úgy, mint a folyosók, az ülések, a padok, valamint a bejáratnál és a gyep közelében találhatók ülőhelyek mérete, valamint ára. A felhasználók megadhatják, hogy a különböző csoportok milyen messze üljenek egymástól, és/vagy hogy hány személy ülhet együtt. A végeredményben az előbbiekből kiindulva nagy különbségek is keletkezhetnek. Az SAS elemzése rávilágított arra, hogy a kapacitás mindössze 15%-a van kihasználva, ha két méterre ülnek egymástól az egyedül ülő emberek. Ha viszont akár négyen is ülhetnek együtt, akkor ez az arány 30%-ra emelkedik.

Természetesen továbbra is bizonytalan, hogy ezek az ültetési tervek hogyan fognak működni a valóságban. A szurkolók ugyanis nem szoktak egyhelyben ülni egy háromórás futballmeccs alatt. Az SAS helyszínkihasználtságot optimalizáló megoldása különböző forgatókönyvekkel számol annak megfelelően, hogy az emberek a be- és kijáratot, valamint a folyosókat is szabadon használhassák anélkül, hogy mások biztonsági zónáját érintenék. Ez egyértelműen a rendelkezésre álló férőhelyek rovására megy, de Dan Axman, az SAS Sport Analytics tanácsadója szerint a folyamat kiválóan megmutatja, hogy milyen sok tényezőt figyelembe tud venni a program.

„Szeretnénk segíteni a felsőoktatási intézmények és a szórakozóhelyek biztonságos újbóli megnyitását, amelyek már eddig is hatalmas veszteségeket szenvedtek el a világjárvány miatt” – mondta Axman. „Ezek a helyszínek már alig várják, hogy a rajongók visszatérjenek, de természetesen mindenki tudja, hogy az egészség a legfontosabb. Mivel a közegészségügyi követelmények folyamatosan változnak, hatalmas mennyiségű adat elemzése szükséges ahhoz, hogy a látogatottság és a bevételek a lehető legoptimálisabbak legyenek. Mindez viszont elengedhetetlen annak érdekében, hogy a rajongók újra élményekkel gazdagodjanak, a bevételek pedig növekedjenek.”

A COVID-dal kapcsolatban fellépő gyengeségérzés és a különféle tünetek, valamint a járvány regionális jellege miatt a közegészségügyi iránymutatások könnyedén megváltozhatnak. A nemzeti, a helyi egészségügyi szervezetek, vagy akár különféle konferenciák is megkövetelhetik az újabb szabályok betartását.

Az SAS számos közösségi távolságtartási forgatókönyv esetén használható, így az osztálytermekben, az előadótermekben, vagy a tömegközlekedésben használt ülőhelyek kialakításánál is. 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top