Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Spirit of Hungary Ocean Sailing Project - 60 foot racing boat)

Fa Nándor átlépte az Egyenlítőt

Fotó: Facebook (Spirit of Hungary Ocean Sailing Project - 60 foot racing boat)

Tizenkét nappal a rajt után átlépte az Egyenlítőt Fa Nándor a nyolcadik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.

A tapasztalt hajós péntek este, nem sokkal éjfél előtt haladt át az Egyenlítőn, pályafutása során ez immár kilencedik alkalommal sikerült neki. A hazai építésű és fejlesztésű Spirit of Hungary ebben az időszakban a huszadik helyen állt a versenyben, hátránya 1417 tengeri mérföld volt az élen haladó brit Alex Thomsonnal (Hugo Boss) szemben a verseny honlapja szerint.

A déli féltekére történő belépés azt jelenti, hogy megkezdődik a versenyhajók és hajósaik számára a Vendée Globe azon szakasza, ahol egyre komorabb időjárási viszonyok közt kell helytállni – tájékoztatott a Spirit of Hungary csapata. Mint írják, az Egyenlítőt közelítve minden hajós rémálma az úgynevezett doldrums, a szélcsendes zóna, amelybe napokra is beragadhat a vitorlázó, ha nincs szerencséje. A déli félteke következő próbatétele a St. Helena magas nyomású zóna elkerülése, amely versenystratégiailag is fontos navigációs feladat.

A csapat tájékoztatása szerint a kijelölt jégzónák figyelembe vétele minden hajós saját érdeke, mert – túl azon, hogy büntetés jár a versenyszabályok megszegéséért – a felmelegedés következményeként sok éve úszó óriási jégtömbök és úgynevezett borjaik komoly ütközési veszélyt jelenthetnek ott, ahol a versenyzők csak egymásra számíthatnak. Rendkívül bonyolult vitorlázó periódusról van szó, és egyre hidegebb, nedvesebb viszonyok között, gorombább szelekben, egyre növekvő hullámzásban, kemény fizikai megpróbáltatásban telik az elkövetkező két hónapban a Vendée Globeversenyzők élete – olvasható a beszámolóban.

A világ legnehezebbnek tartott viadalán csúcsnak számító tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top