Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Fazekas Róbert hivatalos honlap)

Fazekas Róbert: „A történtek tükrében sem szeretném a sportolást befejezni”

Fotó: Facebook (Fazekas Róbert hivatalos honlap)

A Magyar Antidopping Csoport egyetért Fazekas Róbert ügyében hozott döntéssel.

A Nemzeti Doppingellenes Szervezet (HUNADO) feladat- és hatáskörét ellátó MACS szerint a legfőbb magyar bírói testület 2016. május 11. napján Fazekas Róbert sportoló ügyében kihirdetett döntésével a tisztán versenyző sportolók jogai és a nemzetközi doppingellenes szabályzat értékei mellett állt ki.

A Kúria jóváhagyta „a HUNADO Dopping Fellebbviteli Bizottságának korábbi döntését, és ezzel megerősítette, hogy a sportoló 2012-ben másodszor is doppingvétséget követett el, jelenleg pedig a HUNADO Dopping Fellebbviteli Bizottsága által eredetileg kiszabott 6 éves eltiltását tölti.” – áll a közleményben.

A második doppingvétségét elkövető sportolót a HUNADO dopping fellebbviteli bizottsága 2012-ben 6 év eltiltással sújtotta, ezt a döntést a sportoló bíróságon támadta meg. Bár a Fővárosi Törvényszék korábban – nem jogerősen – az eltiltást 3 évre csökkentette, a Kúria jogerősen kimondta, hogy a sportolókat nem mentesíti a felelősség alól az sem, ha tiltott teljesítményfokozó szer szennyezett táplálék-kiegészítőből kerül a szervezetükbe.

„A precedens értékű ítélet szakmailag megalapozott és teljes mértékben összhangban áll a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzattal. A HUNADO nagyra értékeli, hogy Magyarországon is megerősítést nyert a sportolói „objektív felelősség” és a „zéró tolerancia” elve, bízik továbbá abban, hogy ezen alapelvek a Kúria döntésével mind a sportolók és a felkészítésükben résztvevő sportszakemberek, mind a bírói kar gyakorlatában végérvényesen és megkérdőjelezhetetlenül megszilárdulnak. Mindez ugyanis nélkülözhetetlen eleme annak a harcnak, amelyet a tisztán versenyző sportolók jogainak biztosítása érdekében vívunk. „A tiszta játék az egyetlen út!” – olvasható a MACS közleményében.

A londoni olimpia előtt, 2012. július 10-én derült ki, hogy az akkor 37 éves Fazekas Róbertet a Magyar Olimpiai Bizottság nem nevezte a játékokra, mivel a szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutatták ki. A doppingbizottság elsőfokú határozatában bizonyítottnak látta az atléta bűnösségét és nyolc évre eltiltotta. Fazekas fellebbezésére a másodfokú doppingbizottság megállapította, hogy a versenyző nem szándékosan doppingolt, és bár a zéró toleranciára hivatkozva nem mentette fel, büntetését hat évre mérsékelte.

Czeglédy Csaba szerdán azt mondta, mivel a WADA szabályozása a gondatlanság körében tavaly enyhült, szerdán ismét kérelmezték Fazekas eltiltásának hatról négy évre csökkentését. Ha ez bekövetkezik, július 6-ától ismét versenyezhet, de már nem célja a riói indulás.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője pénteken megerősítette, hogy a 2015. január 1-jétől érvényes WADA-kódex értelmében van lehetőség az enyhítésre, az eljárás lefolytatásának nincs akadálya.

„A történtek tükrében sem szeretném a sportolást befejezni, bőven érzek még magamban erőt. Az olimpiai részvételről viszont lemondtam. Az elmúlt hónapok történései úgy megviseltek, hogy képtelen voltam egy ilyen fontos versenyre megfelelően felkészülni” – mondta Fazekas Róbert szerdán.

A 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban pedig világbajnoki ezüstérmes Fazekas a 2004-es athéni olimpián megnyerte a diszkoszvetést, de a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát, elhagyta az ellenőrzés helyszínét. Ez doppingvétségnek minősült, ezért megfosztották aranyérmétől és akkor két évre tiltották el.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top