Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Mezőhegyesi Állami Ménes)

Fiatal fogatlovak világbajnoksága Mezőhegyesen

Fotó: Facebook (Mezőhegyesi Állami Ménes)

Mezőhegyesen szeptember 8. és 11. között kerül majd megrendezésre a II. fiatal fogatlovak világbajnoksága. A megmérettetésen várhatóan nyolc nemzet csaknem félszáz lova és hajtója áll majd a starthoz.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a Nemzetközi Lovas Szövetség tizedik alkalommal bízza meg Magyarországot világverseny megszervezésével. Európa– és világbajnokságokon a magyar versenyzők összesen 93 érmet szereztek, amiből 40 arany; ez igazolja a magyar lótenyésztés eredményességét – emelte ki.

Hozzátette: a magyar kormány prioritásként kezeli a lótenyésztés kérdését, ezért is alakították mintagazdasággá a három ménesgazdaságot, a mezőhegyesit, a bábolnait és a szilvásváradit, és ezért fejlesztik az utóbbit 6,8 milliárd forint értékben.

Az államtitkár szerint a mezőhegyesi fejlesztések eredményeképpen a békési település felkerült a hazai és a nemzetközi lovasélet térképére, és reményei szerint az eredmények a jövőben tovább javulnak. Mint mondta, szeretnék, ha a jövőben mindhárom olimpiai versenyszám, a díjlovaglás, a díjugratás és a lovastusa is megrendezhető lenne Mezőhegyesen. Pap István Tibor, a Mezőhegyesi Állami Ménes igazgatója kifejtette: Ausztria, Németország, Svájc, Görögország, Lengyelország, Olaszország, Hollandia és Magyarország képviselteti magát az egyes fogathajtó vb-n. A mindszenti, a mélykúti, a kisbéri és a füzesgyarmati válogatók alapján tizenhárom magyar ló indul a világbajnokságon.

Közölte: más szakágakkal ellentétben a junior fogatlovak megméretése hiányzott, ezt az űrt szerette volna a nemzetközi szövetség betölteni. A szabályokról elmondta: a klasszikus fogathajtó versenyekhez képest a vb-n újszerű szabályok lesznek, a kvalifikáció során a díj– és az akadályhajtást kombinálva rendezik meg; a döntőben pedig a maraton– és az akadályhajtásra kerül sor együtt.

Pap István Tibor szerint a világbajnokság hármas célt szolgál: tenyésztési információkat ad, a lovassport fejlesztésére tett intézkedésnek tekinthető, valamint piacot is teremt a legkiválóbb magyar lovaknak. A tavalyi vb-n jól szerepelt négy ló ugyanis már a helyszínen elkelt – jegyezte meg.

A sajtótájékoztatón kiadott programfüzet szerint szeptember 8-án és 9-én lesz az 5-6-7 éves lovak részére a kvalifikáció. Szombaton külön mérkőznek meg az ötéves lovak, majd a 6-7 éves lovak döntője következik díjhajtásban; vasárnap pedig a 6-7 éves lovak kombinált döntőjére kerül sor.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top