Keresés
Close this search box.
Fotó: MTI/Mónus Márton

Környezetbarát geotermikus hőellátó rendszert adtak át a BVSC sporttelepén

Fotó: MTI/Mónus Márton

Csaknem egymilliárd forintos, környezetbarát, geotermikus hőellátó rendszert adtak át csütörtökön a BVSC-Zugló Szőnyi úti sportkomplexumában, amely az egyesület hőigényének 90-95 százalékát biztosítja.

Az átadón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy „egy egyedülálló vállalkozást ünnepelhetnek most„, hiszen a projekt megálmodóinak „az a nagyszerű ötlete támadt„, hogy a Városligetben, a közelben elhelyezkedő Széchenyi Gyógyfürdő, valamint a BVSCsporttelep összekötése környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontból a lehető legjobb megoldás.

Emlékeztetett arra, hogy a BVSC-Zugló 2019 áprilisában kapott jogerős engedélyt arra, hogy összekösse a gyógyvízzel a sportközpontot. Ezáltal a hőenergia-igény mintegy 90-95 százalékát tudják majd ebből fedezni, ami nagyságrendileg évi 60-65 millió forint megtakarítást jelent a klubnak.

A miniszter kifejtette: nemcsak az üzemeltetési költségek mérséklése tiszteletreméltó eredmény, hanem önmagában az is, hogy a Széchenyi Gyógyfürdő irányába való továbbításhoz szükséges szivattyúk működéséhez használt elektromos energia több mint kétharmadát napelemrendszer fogja előállítani.

Jó példa ez a 991 milliós beruházás arra, hogyan lehet a környezetvédelem szempontjait is figyelembe véve energiahatékony átalakításokat véghezvinni” – húzta alá Gulyás Gergely, aki szerint ami a Szőnyi úton magvalósult, az 10-15 év alatt meg is fog térülni Zuglónak – nem beszélve a beruházás pozitív környezeti hatásairól.

A miniszter zárásként utalt arra, hogy a projekt révén széles körű, párthatárokon átnyúló összefogás jött létre, és reméli, hogy ez a jövőben is fennmarad.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a BVSC-Zugló tiszteletbeli elnöke kijelentette: a termálkút átadása egy fontos, jövőbe vezető utat mutat arra, hogyan lehet a természeti erőforrásainkkal úgy gazdálkodni, hogy ne csak a Földnek tegyünk jót, és csökkentsük a károsanyag-kibocsátást, hanem olyan programokat csináljunk, amelyek a létesítmények üzemeltetési költségeit is csökkentik.

„Ez a projekt részben megelőlegezi a jövőt, egyszerre csökkenti a kiadásainkat, és növeli a felelősségünket a bolygónk iránt” – fogalmazott a főpolgármester, aki örül annak, hogy a projekt az együttműködésre épít, mert az a víz, ami túl meleg lenne ahhoz, hogy a fürdőben használják, az pont elég meleg ahhoz, hogy fűtsék vele az uszodát. Kiemelte: itt tulajdonképpen a józan ész diadalmaskodott és örül annak, hogy politikai vitákon túllépve tudtak egy ilyen fontos beruházást átadni.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke beszédében utalt arra, hogy a szövetség a TAO-támogatások megítélésénél a jövő sportoló generációinak felnövekedését, fejlődését segítő innovatív célkitűzések mellé áll szívesebben. A BVSC-Zugló 2013 óta megvalósuló fejlesztései között szerepelt az uszoda felújítása, új fedett és nyitott medencék építése, melynek köszönhetően egyre több gyermek számára vált elérhetővé a vízilabdasport a kerületben. A TAO támogatással megvalósuló új geotermikus rendszer szerinte óriási előrelépés ezen az úton a klub számára, példát mutatva így a többi sportegyesületnek is.

A BVSC-Zugló elnöke, Szatmáry Kristóf beszédében kiemelte, hogy a most átadásra került hőellátó rendszer egy tudatos és átgondolt stratégia része, amely a klub hosszú távú jövőjét igyekszik biztosítani.

„Nagyon fontos, hogy új létesítményekkel bővülhessen a BVSC-Zugló sportkomplexuma, de gondolnunk kell a minél hatékonyabb üzemeltetésre, fenntarthatóságra is. Szerencsések vagyunk a klub területi elhelyezkedését illetően, hogy létrejöhetett ez a beruházás” – jegyezte meg a klubelnök, aki büszke arra, hogy a kiemelt sportegyesületek közül elsőként a BVSC-Zugló éri el azt a célját, hogy sportlétesítményeinek energiaigényét jelentős részben megújuló energia felhasználásával biztosítsa a jövőben.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top