Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Spirit of Hungary Ocean Sailing Project - 60 foot racing boat)

Már a 12. helyen hajózik Fa Nándor

Fotó: Facebook (Spirit of Hungary Ocean Sailing Project - 60 foot racing boat)

Fa Nándor túl van már az ötödik hetén a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen, ahol már egészen a 12. helyre küzdötte fel magát.

A viadal honlapja szerint a küzdelmet korábban feladó három francia hajóson kívül további kettő, a – szintén franciaTanguy De Lamotte, valamint a japán Siraisi Kodzsiro is idő előtt kiszállt a versenyből, miután mindkettőjük hajójának eltörött az árbóca.

Fa Nándor már megkerülte a Jóreménység-fokot, erre az alkalomra pezsgőt is bontott – amint az a Spirit of Hungary honlapján olvasható. Jelenleg 3850 tengeri mérfölddel van lemaradva a versenyben vezető, és már a dél-ausztrál partoknál járó francia Armel Le Cléach mögött.

A világ legnehezebbnek tartott viadalán tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg, akkori, ausztráliai részidejénél azonban a versenyben jelenleg vezető Le Cléach majdnem öt nappal gyorsabb.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top