Keresés
Close this search box.

Nádas Tamás, a kemény öklű, érző szívű amerikai akcióhős

blank

Nádas Tamás neve már évek óta több területen és országban is jól cseng. Tamás már fekete öves harcos volt, amikor a tengerentúlra költözött. A mozifilmek irigyelt detektívjeihez hasonlóan rendőr-nyomozó lett, és az utcán többször is tűzharcba keveredett. Volt, hogy bajtársait vesztette el az utcai tűzpárbajokban, utána pedig hetekig feküdt sérülten a kórházban – de soha nem adta fel. Kemény keze, szigorú tekintete mögött azonban érző szív dobog. Sokadszor támogatta már a rászorulókat, legyen az hajléktalan felnőtt az utcán vagy szegény sorsú kisgyermek. De vajon ki is valójában a kemény öklű, érző szívű amerikai zsaru? (A cikk eredetileg a Sportime Magazin 2020/1. számában került publikálásra.)

Nádas Tamás magyar születésű amerikai színész, producer, kaszkadőr, kemény, utcai detektív, brazil jiu-jitsuban amerikai nemzeti, valamint háromszoros karate– és többszörös Európa-bajnok. Számos akciófilmben dolgozott. Ki ne emlékezne a Fierce Target, a Busy Day, a Last Sentinel, a Battle Planet és a Martial Arts Kid 2: Payback jeleneteire?

Háromévesen ismerkedett meg a dzsúdóval, és 9 éves volt, amikor sensei Harsányi László mesterhez (Seichin SE) került goju ryu stílusú karatét tanulni. Gyorsan kiderült, hogy őstehetsége van a formákhoz és a harchoz, ezért a szülei mindenben támogatták, hogy kibontakozhasson. Tizenkét éves korában kezdett versenyezni, és alig volt tizennégy éves, amikor megnyerte első magyar bajnoki címét kata és kumite kategóriában is, ezzel pedig begyűjtötte a legeredményesebb versenyzői díjat.

Karateversenyzőként gyorsan fekete öves lett, majd második danra is sikeresen vizsgázott. Rengeteg bajnoki címet nyert, köztük az említett Európa-bajnoki és világbajnoki trófeákat.

Az albuquerque-i rendőrség rendőr-tisztviselőjeként ezüst– és bronzérmet nyert a rendőr– és tűzoltó-világjátékokon – a világ legnagyobb versenyén a nyári olimpiai játékok után –, 2017-ben.

A Los Angeles-i Sheriff Akadémián végzett 2012-ben, és került a sikeres vizsgái után az LA Sheriff osztályához. Egy év múlva már az albuquerque-i rendőrség kötelékének tagja volt, ahol jelenleg is szolgál. A SWAT és a K-9 taktikai csoportjaival közösen védi mindennap a törvény őreként a polgárokat. Mindezt az USA majdnem legveszélyesebb városában.

Híradók tucatjai tudósították, amikor életet mentett, és megkapta az Életmentő díjat, majd később a polgármester Hős díját.

Mindig vonzotta a mozivászon, gyermekkora óta az élete a mozgás, a harc, a szereplés a versenyeken, a tatamin. A kumite, az ellenfél elleni küzdelem izgalma rabul ejtette. A versenyek hangulata, a rajongók biztatása gyorsan kihozta belőle a szereplési vágyat. A tatamin került először középpontba, mozgása és harcossága, temperamentuma láttán 1997-ben egy szereplőket válogató ügynök nemzetközi filmes karrierre biztatta, és bemutatta a filmes szakma jeles képviselőinek. Az ezredfordulón már tehetségéért és elért eredményeiért az Egyesült Államok zöldkártyáját és munkavállalási lehetőségét tudhatta magáénak. New Yorkba költözött, hogy megtalálja és átélje az „amerikai álmot”. A legjobbaktól tanult színészetet (T. Schreiber Studio, Ivana Chubbuck, Lee Strassberg Academy) New Yorkban és Los Angelesben is. 2002-ben megnősült, szerelmével, Nádas Tímeával az Angyalok Városába költözött, és a Lee Strassberg Academy mestereivel gyakorolt és képezte magát. A harcművészetek mesterétől, Benny „The Jet” Urquideztől mindent ellesett, amit csak tudott. A „The Jet” mestertől Tamás megtanulta, hogyan lehet professzionálisan végrehajtani kaszkadőrtrükköket a filmekben. Tudását gyorsan kamatoztatta a Fierce Targetben, a Battle Planetben, a Last Sentinelben, amelyben megismerkedett Don „The Dragon” Wilsonnal is. A The Exchange című rövid akciófilmben – amely 2007-ben debütált a Cannes-i filmfesztiválon és Monacóban a nemzetközi filmfesztiválon – már ismert és elismert filmesként mutatták be Nádas Tamást.

Később a kamera túloldala is vonzotta, mögé állt, és több sikeres rövidfilmet forgatott. Az egyiknek, a The Martial Arts Kid 2: Paybacknek producere, és egyben Quinn szerepét alakító színésze is lett.

Filmes teljesítménye és tehetsége révén szoros munkakapcsolatba került Hódi Zoltánnal, a Szárnyas fejvadász 2049, az Bosszúállók: Ultron kora és a Central Intelligence díjnyertes hollywoodi kaszkadőrével, akivel az elmúlt évtizedben több filmet is forgattak közösen.

Jelenleg is dolgoznak a Junkyard című politikai thrillerben, ahol Tamás már a főszereplőt, a „híres hősök falának is ünnepelt sztárját”, egy különlegesen kiképzett katonát alakít.

Pár évvel ezelőtt még az egyik legnagyobb amerikai hírcsatorna, az NBC is beszámolt Tamás hajléktalanoknak vitt spontán tucatnyi reggelijéről. Az történt ugyanis, hogy az Új-Mexikó államban lévő Albuquerque-ben található menhelyen áramszünet lett, így sem étellel, sem itallal nem tudták kiszolgálni az odajáró hajléktalanokat. Tamás, bár nem volt aznap szolgálatban, az ételosztás elmaradása miatt kesergő hajléktalannal találkozva elrohant a közeli gyorsétterembe, és telerakta a járőrautót finomságokkal. A szociálisan érzékeny akcióhős – aki civilben küzd a fiatalkorúak zaklatása, a fiatalokkal szemben elkövetett erőszak ellen (MMA Black Tie) – legutóbb a magyar hátrányos helyzetű kisgyerekeket és családjaikat segítő szervezetnek, a Shobukai – Hegyem Mozgalom önkénteseinek juttatott el komolyabb adományt. A Hegyem Mozgalom családjainak gyermekei így meleghez, finom vacsorához és megfelelő téli ruhákhoz jutottak. Amint azt írtuk is a bevezetőben: a kemény ököl és szigorú tekintet mögött érző szív dobog. Nádas Tamás a sok díja mellett mostantól méltán lehet várományosa a legjobb szívű akcióhős és filmsztár címnek. Köszönjük, Tamás!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top