Keresés
Close this search box.

Polgár Judit megmérkőzött Karjakinnal

blank

Minden idők legjobb női sakkozója elfogadta a kihívást és összemérte az erejét az orosz kihívóval.

Polgár Judit jól ismeri Szergej Karjakint. A New York-i sakkvilágbajnoki páros mérkőzésen a norvég Magnus Carlsen ellen 4,5-3,5-re vezető orosz sakkozó többször játszott Polgár Judit ellen. Az 1,1 millió euró (340 millió forint) összdíjazású, 12 játszmás döntőn a sakktörténet legjobb női sakkozója a helyszíni szakkommentátor, aki egy röpke partira asztalhoz ült Szergej Karjakin ellen.

„Gyerekkora óta ismerem Szergejt, akivel egy schnell-partit is játszottunk a fotósok kedvéért. Ez még az elején volt, amikor az orosz kihívó hosszasan válogatta a székeket, hogy melyikben üljön majd a vb-döntőn, és amikor ezzel végzett, megkértek a fotósok, hogy szimuláljunk egy partit, de végül nem játszottuk végig…” – mondta Polgár Judit.

Az orosz kihívó egyébként – sötét bábukat vezette – az 52. lépésben késztette feladásra norvég ellenfelét a nyolcadik partiban, az előző hét parti döntetlennel végződött. (A kilencedik partit magyar idő szerint csütörtökre virradó éjjel játszották.)

„A nyolcadikban Carlsen a megnyitásból elég meglepő tervekkel állt elő, ami nagy lehetőségeket adott Karjakin számára, hogy támadást indítson a királya ellen. Az orosznak egyébként az a taktikája, hogy ’megpróbálja kiugrasztani a nyulat a bokorból’. Ennek meg is lett az eredménye” – értékelt Polgár Judit, akit kedden az ENSZ „bajnoknője” lett, mint a világszervezet nemek egyenjogúságát szorgalmazó programjának egyik arca. A program címe „Földkerekség 50:50, 2030-ig”, amely egyúttal a célt is jelöli, a Földön 2030-ig el kell érni, hogy a nők a férfiakkal egyenlő arányban vehessenek részt az élet különböző területein.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top