Keresés
Close this search box.
lengyel és bacskai

Szlovák győzelem a FIFG 500-as magyar tornán

A kétnapos, büki FIFG 500-as tornát Jan Kozak nyerte, aki mondhatni, rajt-cél győzelmet aratott, miután az első nap után is ő állt az élen. Északi szomszédaink és a magyarok domináltak a dobogós helyekért vívott csatákban.

Klasszisok sorát vonultatta fel az idei legrangosabb magyar verseny, a második legmagasabb, FIFG 500-as besorolású torna, a Hungarian Footgolf Open Bükön, a Greenfield 2×18 szakaszos footgolf pályáin. A regnáló és a sportág első világbajnoka, Bacskai Bence és Lengyel Béla mellett Matias Perrone, Stefano Grigolo és Lucia Cermakova is nyert korábban vb-t, ráadásul az idén nyáron rendezett Major (legrangosabb besorolású torna) olasz– és franciaországi győztese, a cseh Jiri Simandl és a szlovák Ivan Andrej is az elrúgókhoz állt és akkor az össze vb-érmes felsorolásába nem is kezdtünk bele.

Jan Kozak már az első nap úgy teljesített, hogy sejthető volt, valamilyen kupát hazavisz. Így is lett, két nap alatt -14-es eredménnyel ért fel a csúcsra. Két honfitársa, Ivan Andrej és Martin Simoncic egyetlen rúgással maradt le tőle, a második helyért rendezett szétrúgást előbbi nyerte. Szabó László negyedmagával lett negyedik, ezzel a magyar bajnoki versenysorozatban ő szerezte a legtöbb pontot a fordulóban. A HUN Footgolf Trophy Tour nyolcadik állomásán Bacskai Bence lett a második, míg a tini Sipőcz Artúr a harmadik a magyar férfi mezőnyben.

A szenioroknál Bodócs András nyert egy rúgással Lengyel Béla előtt, a két orlandói csapatbronzérmesünk mögött Milan Kristovic lett a harmadik, a szlovén a korábbi világbajnok Stefano Grigolót szorította le a dobogóról. A magyar bajnoki versenyfutásban Németh Gábor futott be harmadikként.

Az 55 év felettiek különversenyében a szlovák Stefan Blahovec diadalmaskodott, honfitársa, Jan Holic lett a második, míg Tóth György a harmadik.

A hölgyeknél a pár hete vb-elsőséget ünneplő Lucia Cermakova nyert, mögötte a magyar tehetség, Kuchta Dóra kaparintotta meg az ezüstöt, míg a vb-t sérülés miatt kihagyó szlovák kiválóság, Rebeka Rezna nyert bronzot. Kuchta mögött Bacskai Anna másodikként, Bakó-Szántay Georgina harmadikként zárt.

A legjobb junior Badó Máté lett, aki az első napi remeklésének is köszönhetően (abszolút 20. hely) nem talált legyőzőre kategóriájában, László Benjámin második, a szlovén Matic Podgorsek harmadik helyet ünnepelhetett.

A csapatversenyt a szlovákok nyerték a magyarok és az argentinok előtt.

Az igazi magyar BB: Béla és Bence nevét viseli a két büki pálya

A 2012-es első magyar világbajnok, Lengyel Béla, valamint a 2023-ban csúcsra érő Bacskai Bence után nevezte el a Magyar Footgolf Szövetség a Greenfield Zöld és Kék pályáját.

A 2021-es Európa-bajnokságon debütált és azóta aktív résztvevője a footgolf versenyeknek a büki Greenfield két, 18 szakaszos footgolf pályája. Az akkor Zöld, illetve Kék pályára keresztelt pályákat mostantól Lengyel és Bacskai pályának hívják hazán két egyéni világbajnoka előtt tisztelegve. A hétvégi Hungarian Footgolf Open díjátadóján jelentette be a hírt a szövetség első embere, Vörös Dávid úgy, hogy az érintettek mit sem sejtettek.

Annyit mondtak a díjátadó elején, hogy majd ki kell mennem, de fogalmam sem volt, hogy miért. Aztán mikor Bencét is kihívták, akkor sejtettem, hogy valami készül, de még akkor sem tudtam, hogy mi. Aztán a Kék és Zöld pálya említésekor leesett a tantusz. Óriási megtiszteltetés és hatalmas gesztus. Jóleső érzés, hogy elismerik, ha az ember letett valamit az asztalra ebben a sportágban” – mondta nem sokkal a speciális díj átvételét követően Lengyel Béla.

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy azon kevesek egyike lehetek, akiről pályát neveznek el. Az ember tudja, hogy hova helyezze magát a világban, legalábbis én ilyen vagyok. Tudom, milyen sportértéke van ennek, tudom, mennyi munkám van benne, hogy világbajnok lettem. Igyekszem két lábbal a földön maradni és nem elszállni ettől az egész pozitív miliőtől, ami most körülvesz a győzelmet követően” – fogalmazott Bacskai Bence.

(Forrás és nyitókép: Magyar Footgolf Szövetség)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top