Keresés
Close this search box.
Fotó: facebook.com/KalifaPage/

„Tisztán” halad Varga Csaba az Everest csúcsa felé!

Fotó: facebook.com/KalifaPage/

Minden nehézség ellenére a Kalifa Alpin Csapat hegymászója, Varga Csaba kedden elindult a második akklimatizációs körre. Rá jellemző módon Csaba ismét mászótárs nélkül, magabiztosan, gyorsan (és épségben) kelt át a Khumbu-jégesésen, illetve ezúttal nem pihent meg az egyes táborban, egyből a kettesig ment (~6500 méter), ott töltötte a keddi éjszakát. 

Nemzetközi tapasztalatok szerint a „tiszta” mászást képviselő, vagyis teljesítményfokozó pótlólagos oxigént és magashegyi teherhordók segítségét sem használó alpinisták számára a 8000-eseken a gyorsaság a kulcs, ez pedig fokozottan igaz az Everestre, amely 8849 méteres magasságával több, mint 200 méterrel haladja meg az őt követő K2-t is, ami egészen elképesztő, ha belegondolunk, hogy a halálzónában még 849 métert kell megtennie a mászónak. Mivel itt valóban a sokat hangozatott versenyfutás zajlik az idővel, az járhat sikerrel, aki megfelelőképpen akklimatizálódva, de minél rövidebb idő alatt tudja maga mögött az akklimatizációs köröket és a csúcsmászás során nagy erőtartalékot tud mozgósítani, hogy legyűrje ezt a 849 métert a halálzónában, amelynek minden egyes centiméteréért keményen meg kell küzdenie.” – foglalta össze Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője, aki napi szintű kapcsolatot tart Csabával. 

A Kalifa Facebook-oldal hivatalos beszámolója szerint Varga Csaba szerda reggel bejelentkezett: a második magaslati tábor (~6500 m) fölött elmondása szerint erősen havazott, így a biztonsága érdekében aznap éjjelre halasztotta az indulást a 3-as magaslati táborba (~7200 m). Ez azt jelenti, hogy Csaba jelentős mennyiségű felszereléssel (sátor, élelmiszer stb.) éjjel próbálkozott meg meg az 1100 méteres, meredek, kitett Lhoce-jégfal kimászásával, amely erős havazás mellett különösen veszélyes lenne. Nem lesz egyszerű feladat, hiszen a falat kemény, kék (gleccser) jég borítja, ahol bizony komoly szerepet kap a hágóvas.

 

Forrás: https://www.facebook.com/KalifaPage/

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top