Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Euro 2016)

Holnap rajtol az Eb!

Fotó: Facebook (Euro 2016)

Holnap 21 órakor a házigazda francia és román válogatott összecsapásával kezdetét veszi a 15. labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen 44 év után szerepelhet újra a magyar csapat.

A mostani Eb, amelyet tíz városban rendeznek meg, több szempontból is különleges lesz, ugyanis 16-ról 24 csapatosra bővítették a mezőnyt, illetve a kontinensviadalok történetében először alkalmazzák a gólvonal-technológiát.

A magyarok a kvalifikációs sorozatban csoportjuk harmadik helyezettjeként pótselejtezőre kényszerültek, s ott kettős győzelemmel jutottak tovább Norvégiával szemben. Bernd Storck szövetségi kapitány nem fogalmazott meg konkrét célkitűzést, csupán azt mondta, hogy azt szeretné, ha csapata méltóképpen képviselné az országot, illetve bebizonyítaná, hogy 44 esztendő után ismét helye van az Európa-bajnokságon.

A nemzeti együttes elsőként jövő hét kedden Bordeaux-ban Ausztriával, majd négy nappal később Marseille-ben Izlanddal, végül 22-én Lyonban Portugáliával találkozik. A német szakember többször hangsúlyozta a keddi kiutazás előtt, hogy szerinte Portugália és Ausztria a négyes favoritja. A hat kvartettből az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik jut a nyolcaddöntőbe.

A játékvezetői keretnek is van magyar tagja Kassai Viktor révén. A korábban olimpiai és Bajnokok Ligájadöntőt is vezetett bírót ráadásul az a megtiszteltetés érte, hogy rögtön a nyitómeccsen ő fújhatja a sípot.

A torna egyik nagy favoritja a házigazda francia válogatott, amely a legutóbbi két hazai rendezésű eseményen, az 1984-es Európa– és az 1998-as világbajnokságon aranyérmes lett. A világbajnok németek szintén az esélyesek közé tartoznak, már csak azért is, mivel a 2006-os vb óta valamennyi nagy tornán legalább a legjobb négyig jutottak. Ugyanakkor Eb-t legutóbb húsz éve nyertek.

A címvédő spanyolokat sem szabad leírni, noha a négy évvel ezelőtti diadaluk óta már közel sem olyan verhetetlen a csapatuk, mint amelyik egymás után nyert két Eb-t és egy vb-t. Mindenesetre a kontinensviadalok történetében övék az egyetlen címvédés, így értelemszerűen a triplázás is egyedülálló bravúr lenne. A németek és a spanyolok holtversenyben rekorderek három végső sikerükkel.

A két – talán nem is annyira – titkos favorit Anglia és Belgium. Előbbi az egész selejtezősorozatban egyedüliként százszázalékos teljesítménnyel harcolta ki a részvételét, az viszont ellene szól, hogy az 1966-os, hazai rendezésű vb megnyerése óta egyetlen tornán sem tudott döntőbe jutni. Utóbbinak keretét tekintve rendkívül erős csapata van, néhány hónappal ezelőtt még a világranglistát is vezette, ugyanakkor a rutin hiányzik az együttesből, főleg a nagy válogatott tornákat tekintve.

A döntőt – akárcsak a pénteki megnyitót – Saint-Denis-ben rendezik július 10-én.

 

Internetes regisztrációra kéri a szurkolókat a magyar külügy

Internetes előzetes regisztrációra biztatja a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra látogató magyar szurkolókat a Külgazdasági és Külügyminisztérium – mondta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A kormány képviselője elmondta, a Franciaországba látogatók a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon regisztrálhatnak, amire nem a szurkolók nyonomkövetése miatt, hanem azért van szükség, mert az akár életmentő is lehet, egy nem várt esemény után.

Franciaországban ugyanis továbbra is szükségállapot, a legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben – emlékeztetett az államtitkár, aki szerint az országba látogatók ebből elsősorban azt érzékelhetik, hogy a megszokottnál jóval nagyobb biztonsági személyzet van jelen a köztereken, akik gyakoribb és alaposabb ellenőrzéseket tartanak például a reptereken és az utakon. Magyar Levente ezért azt tanácsolta a Franciaországban közlekedőknek, hogy lehetőség szerint minél korábban induljanak el úticéljaik felé.

Az államtitkár aláhúzta, a magyar állam és külügy mindent megtesz, hogy szavatolja a magyar emberek biztonságát Franciaországban, de erre akkor van nagyobb esély, ha a kilátogatók követik azokat az iránymutatásokat, amelyeket a Terrorelhárítási Központ (TEK) is megfogalmazott.

Hozzátette, a magyar labdarugó válogatott három meccshelyszínén fix és mobil pontokon is jelen lesznek a magyar konzuli szolgálat munkatársai, akikhez információért, valamint balesetek, bűncselekmények utáni segítségnyújtásért is fordulhatnak a magyarok.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top