Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (UEFA EURO 2016)

„Iszonyat, ez egy rémálom”

Fotó: Facebook (UEFA EURO 2016)

A francia labdarúgó-válogatott tagjai hatalmas fájdalmat és keserűséget éreztek, miután a hazai rendezésű Európa-bajnokságon hosszabbításban kikaptak a portugáloktól. A szövetségi kapitány, Didier Deschamps szerint azonban nincs oka arra, hogy bármit is a játékosai szemére hányjon.

A csalódottság jelei akkor is egyértelműen érezhetőek voltak vasárnap este, amikor Antoine Griezmann szomorú arccal átvette a legjobb góllövőnek járó trófeát, vagy amikor Blaise Matuidi középpályás könnyes szemekkel ment le a Stade de France dísztribünjéről nyakában az éremmel.

„Iszonyat, ez egy rémálom” – foglalta össze a csapat érzéseit André-Pierre Gignac a vereség után. „Kevesen múlt. Voltak helyzeteink. Kapufát lőttünk a 92. perben” – tette hozzá.

Gignac szerint a rendes játékidőben a hazai válogatott uralta a mérkőzést, de azt nem tudta sikerre fordítani.

„A portugálok vártak minket, és ránk erőszakoltak egy rossz ritmust. A hosszabbításban aztán végeztek velünk” – mondta a csatár.

Hasonlóan látta a mérkőzést Didier Deschamps szövetségi kapitány is.

„Kegyetlen elveszíteni a döntőt, de gratulálunk Portugáliának, amely az új Európa-bajnok. Voltak helyzeteink, de hiányzott egy kis sikeresség, egy kis tisztánlátás, egy kis fizikai frissesség. Nincs mit a játékosaim szemére hányni. Kevés dolgon múlt az egész” – mondta a mérkőzést követően a francia edző.

Blaise Matuidi szerint a portugál válogatottnak az volt az érdeme, hogy végig hitt a győzelemben, és ezt a maga javára tudta fordítani.

„A szomorúság ellenére mi is büszkék lehetünk arra, amit a torna alatt végigvittünk, az jó volt, sőt nagyon jó” – vélte a középpályás. „Egyesítettük a francia népet. Lelkesedést teremtettünk a csapat körül. És örömet adtunk azoknak az embereknek, akik szeretik a focit, és azoknak is, akik talán eddig egy kicsit kevésbé szerették. Ez is egy kicsit a mi munkánknak köszönhető. Erre azért büszkék lehetünk” – tette hozzá.

André-Pierre Gignac szerint azért „meg kell emészteni az egészet, rossz nyarunk lesz”.

 

Francia sajtó: Az álom véget ért

A szomorúság és a kiábrándultság hangján számoltak be hétfőn a francia lapok a hazai válogatott vereségéről.

A Le Figaro címlapján a Stade de France gyepén láthatóan elveszett Antoine Griezmann látható a mérkőzés lefújását követően.

Összeomlottak – írta a L,Equipe című sportlap, amely a mezébe burkolózva zokogó Paul Pogba fotóját választotta a francia válogatott hatalmas csalódottságának illusztrálására.

Túl kegyetlen – vélte a La Dépeche du Midi című regionális lap, amely André-Pierre Gignacot tette címlapjára, miután kapufát lőtt.

A La Voix du Nord szerint „széttört egy álom”, míg a Sud Ouest szerint „megszakad a szívünk”, a Le Courrier de l’ouest szerint „a kék álom elszállt”. „Mekkora csalódás” – írta a Le Courrier picard.

A Le Parisien csak annyit írt, hogy „ez nem a mi napunk volt”. A legolvasottabb fővárosi lap egyébként az egyetlen francia újság, amely a kupát magasba tartó portugál válogatott fotójával a címlapján jelent meg.

A francia sajtó összességében inkább szomorú, mintsem keserű a kudarc miatt.

A Libération címlapján „Mint a Kékek” felirat olvasható, amely arra utal, hogy az ország együtt sír a csapattal.

A L,Humanité pedig csak annyit írt, hogy „Köszönet a pillanatért”, utalva arra, hogy egy vereség után is lehet emelt fővel mosolyogva továbblépni. A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei Eb egy új francia labdarúgó-generáció újjászületésének éve volt. Valamennyi lap gratulált Didier Deschamps szövetségi kapitánynak, aki „felépítette a csapatot”, és a Le Parisien szerint az edző már a döntő előtt győzött.

A francia lapok azt is kiemelték, hogy a hazai rendezésű torna a franciák és csapatunk egymásra találásának története volt.

„Köszönet, hogy újra szövődött a szerelemi történet a Kékek és a szurkolói nemzet között” – írta a L,Est Républicain, a Le Courrier picard szerint pedig a 11 játékos „egy kis energiát adott végre az országnak és büszkeséget öntött a franciákba”.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top