Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Magyar Kajak-Kenu Szövetség)

A női négyes Rióra, a férfi Tokióra készül

Fotó: Facebook (Magyar Kajak-Kenu Szövetség)

A moszkvai Európa-bajnokságon szombaton 500 méteren aranyérmes két magyar kajaknégyes egyaránt olimpiára készül, a női egység már Rióra, a férfi pedig – szerencsés esetben – 2020-ban Tokióra.

„Erre az Európa-bajnokságra rajtam kívül gyakorlatilag senki sincs kihegyezve, biztos vagyok benne, hogy az olimpián már sokkal keményebb lesz a mezőny, ott mindenki a győzelemre tör majd, a németek, az ukránok, vagy éppen a fehéroroszok” – nyilatkozta az eredményhirdetést követően Fazekas-Zur Krisztina, akinek a helye korábban még kérdéses volt a kvartettben, ám ezzel a sikerrel valószínűleg biztosította ülését Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Csipes Tamara mögött.

„Ahhoz képest, hogy csak egy beülésünk volt együtt, nagyon jól mentünk, szerintem ezzel a szerepléssel magunkat is megleptük kicsit” – tette hozzá Csipes Tamara.

A női négyes győzelmével ellentétben a Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás összetételű férfi K-4 500 m-es egység diadala meglepetés volt.

„Úgy szálltunk vízre, hogy bármi is történik, nem hagyjuk magunkat kizökkenteni kamikaze taktikákkal. Mi taktikusan versenyeztünk, nagy rajt, nagy utazó, s az utolsó százötvenen akkorát indítottunk, amekkorát lehet” – mondta Tótka Sándor. „Tudtuk, hogy a többi ország 270 és 250 között indít, mi direkt erre vártunk és 170-nél indítottunk, pár húzás és nem is láttam már a többi hajót” – tette hozzá.

Tótka hangsúlyozta: remek tapasztalatszerzés volt ez számukra, hiszen nagy valószínűséggel négy év múlva, Tokióban ez a szám már szerepelni fog az olimpiai műsorban.

„Jól hangzik, hogy kipróbáltuk magunkat és Európa-bajnokok lettünk, persze hatalmas csaták várhatóak itt a következő években, hiszen ezt a távot mindenki el tudja vállalni” – fogalmazott.

Takács Tamara K-1 1000 méteren egyesben, illetve Medveczky Erikával párosban is második lett:

„A rajtomat sajnos kicsit elrontottam, utána azonban fokozatosan fel tudtam jönni a többiekre. Ötszáznál rákapcsoltam egy jóval erősebb tempóra, a végén mindent megtettem, de a berúgás neki jobban jött ki. Nagyon örülök, persze még jobb lett volna, ha én érek be elsőként” – mondta az MTI-nek még az egyest követően.

A párossal kapcsolatban megjegyezte, az egyes után éppen csak visszaérni volt ideje, így egy igazi állóképességi verseny lett a dologból.

„Nagyon elégedettek vagyunk, maximálisan ki tudtuk evezni magunkat. Drukkoltam kicsit ezért a szembe szélért, mert nagyon szeretem, s tudom, hogy a nemzetközi mezőnyben a magyar lányok ezt valahogy jobban tudják kezelni” – tette hozzá Medveczky Erika.

Szintén ezüstérmet nyert K-2 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence egység, ők egy erős rajt után csúsztak le a győzelemről.

„Az első ötszáz volt a mérvadó, nagyon elmentünk, igazából csak lépést akartunk tartani a többiekkel, de ebből egy kis előny lett, így az utazóban kicsit ki tudtunk engedni, aztán a megszokott finis” – nyilatkozta Dombvári.

A mindössze 19 éves Kopasz Bálint ifjúsági világbajnoki címe mellé immáron egy felnőtt Eb-bronzot is begyűjtött K-1 1000 méteren: „gyakorlatilag nyomtam egy full maximumot, az elejét nagyon megnyomtam, utána egy rendkívül erős utazó, a végére pedig megint egy nagyon erős finis” – mondta kimerülten a fiatal versenyző.

C-2 1000 méteren a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros elképesztő hajrával szerezte meg a bronzérmet.

„Egy olyan iramot tudtunk menni, amiből kétszázzal a vége előtt egy olyat tudtunk indítani, amit a többiek már nem bírtak lekövetni. Azért jöttünk ide, hogy dobogósok legyünk, ez sikerült” – nyilatkozta az MTI-nek Vasbányai.

„Ez a negyedik versenyünk idén, májusban gyakorlatilag nem tudtunk edzeni, ezért is örülök, hogy ebben az erős mezőnyben dobogósok tudtunk lenni. Most végre lesz elég időnk a pihenésre és a felkészülésre, és arra tudunk koncentrálni, ami a lényeg, az olimpiai versenyre” – tette hozzá Mike Róbert.

Szintén bronzérmet szerzett C-2 500 méteren a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó:

„Próbáltuk azt csinálni, amit edzésen, folyamatosan indítgattunk. Ebből tudunk majd tanulni, mert a versenytársaink kicsit más taktikát választottak. Ez most erre volt elég” – mondta Takács Kincső.

Európa-bajnok a női kajak négyes 500 méteren, Olimpiai számban!

Közzétette: Magyar Kajak-Kenu Szövetség – 2016. június 25.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top