Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Magyar Kajak-Kenu Szövetség)

Ismét győzelmet aratott Dombvári

Fotó: Facebook (Magyar Kajak-Kenu Szövetség)

A férfi K-1 1000 méteres versenyt Dombvári Bence nyerte a kajakosok és kenusok második olimpiai válogatóján – ezzel pedig megismételte egy hónappal ezelőtti sikerét. Hétfőn azonban három további számban szétlövést rendeznek, mivel ezúttal más győztest avattak, mint az első fordulóban.

A délutáni döntők sorát a férfi kajak egyesek 1000 méteres futama nyitotta. Az ifjúsági világbajnok Kopasz Bálint „rakétaként” kezdett, hamar egyhajós előnyre tett szert, a rutinosabbak azonban óvatosabbak voltak. Az algyői versenyző féltávnál vezetett, de 750 méternél már Dombvári volt elöl, aki bombaformáját igazolva a hajrát is remekül bírta, így ismét ő haladt át elsőként a célvonalon. Kopasz lett a második, Dombvári honvédos klubtársa, Ceiner Benjámin pedig a harmadik, míg negyedikként a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán zárt.

„A középfutamok láttán egy kicsit tartottam Kopasz Bálinttól, mert nagyon jó időt ment. A félelmem be is igazolódott, mert a döntőben 750-ig nagyon húzott, de én próbáltam úgy beosztani az erőmet, hogy csak az utolsó öt méteren +haljak ki+. Végre sikerült egy olyan pályát mennem idén, amelyben minden húzás érdemi volt, bele tudtam feszülni. A hétvégén szeretném bizonyítani a szövetségnek és magamnak is, hogy bírok három számot” – nyilatkozott a tavaly eltiltását töltő Dombvári, aki csütörtökön nyert a négyes tagjaként, szombaton pedig még párosban is érdekelt lesz a versenyen.

A férfi kenusok egy kilométeres versenyét egy hónapja Vasbányai Henrik nyerte, a 2008-ban olimpiai bajnok Vajda Attilát azóta fűtötte a visszavágás vágya. A pénteki finálé azonban sokáig nem róluk, hanem a Pekingben párosban bronzérmes Kiss Tamásról szólt, aki parádésan kezdett az erős hátszélben, s egészen a finisig vezette is a mezőnyt. Az utolsó 200 méterre aztán elkészült az erejével – végül még a dobogóról is lecsúszott -, ekkor jött Vasbányai és Vajda, akik az utolsó méterekig izgalmas csatát vívtak egymással. A szegediek klasszisa 28 századdal előbb ért a célba, így egyenlített a válogatón, és kivívta az úgynevezett szétlövés jogát.

„Nagyon fájt, de semmit nem adnak ingyen – értékelt Vajda Attila. – Sikerült nagyon jól felépíteni a pályát, jó iramot választani. Tamás nagyon meghúzta az elejét, voltak pillanatok, amikor azt gondoltam, fogalmam sincs, hogyan fogom elérni, de bíztam magamban, és próbáltam tartani magam az eltervezettekhez. Régen éreztem magam ilyen boldognak, ez egy olyan szintű versenyzés volt, amely az olimpián is megállná a helyét.”

A férfi kajakpárosok 200 méteres számában a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter duó májusban meglepetésre kikapott a győriek fiatal kettősétől, Szomolányi Mátétól és Horváth Bencétől, így Vajdához hasonlóan most ők is az egyenlítésre hajtottak. Ez össze is jött nekik, miután nagyszerűen rajtoltak, s előnyüket a célig sikerült megőrizniük. Szomolányiék lettek a másodikak, ez a két egység a szétlövés keretében ismét összecsap.

„Nehéz volt a futam, főleg annak fényében, hogy nem nálunk volt az előny. Szerintem a szétlövés már könnyebb lesz mentálisan, már nagyon várjuk” – fogalmazott Tótka Sándor.

Szétlövés lesz férfi C-1 200 méteren is, miután a májusban győztes Hajdu Jonatánt az előfutam után kizárták, mert a hajója könnyebb volt az előírtnál. Az ő ellenfele Nagy Péter és Lantos Ádám lesz a különversenyben, miután utóbbi két győri kenus között a pénteki döntő befutója után a célfotó sem tudott dönteni.

Storcz Botond azt mondta: a szétlövéseket legkésőbb hétfő délelőttig lebonyolítják.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top