Keresés
Close this search box.
boxing ge67a1a6a3 1920

A britek sem mennek a bokszvilágbajnokságra

A brit ökölvívók nem vesznek részt az idei férfi és női világbajnokságon, mivel azokon oroszok is indulhatnak – közölte a szigetország bokszszövetsége.

Hasonló bejelentéssel élt a cseh ökölvívó-szövetség is. Előzőleg az Egyesült Államok és Írország szintén úgy döntött, hogy nem küld csapatokat a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) szervezte idei világbajnokságokra.

Okként Oroszország ukrajnai háborúját jelölték meg, továbbá „az Olimpiai Charta tiszteletére és az IBA folyamatos kudarcaira” is hivatkozva határoztak a távolmaradás mellett, mivel szerintük az orosz Umar Kremljov vezette IBA irányítási problémákkal küzd, és aggályaik a pénzügyi szabálytalanságokra és az átláthatóság hiányára is kiterjednek. A bojkottot hirdetők attól is tartanak, hogy az IBA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) régóta feszült viszonya miatt végleg lekerülhet az olimpia műsoráról az ökölvívás. A boksztorna a 2021-es tokiói nyári játékokon a NOB égisze alatt zajlott az IBA teljes kizárása mellett, a 2024-es párizsi olimpián hasonló lesz a helyzet, és a sportág kimaradt a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjából.

A NOB javaslata nyomán tavaly március elején az IBA megtiltotta az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a szervezet égisze alatt zajló nemzetközi eseményeken. Pár hónappal később viszont megszüntette a két ország ökölvívóinak felfüggesztését, a közelmúltban pedig bejelentette: lehetővé teszi Oroszország és az ukrajnai háborúban Moszkva oldalán álló Fehéroroszország bokszolói számára, hogy nemzeti szimbólumaikat – saját zászlót, címert, himnuszt – használva versenyezhessenek az ez évi vébéken.

Az idei IBAvilágbajnokságok közül a nőit Indiában, Újdelhiben rendezik március 15. és 31. között, míg a férfiakét az üzbég fővárosban, Taskentben bonyolítják le május 1-től 14-ig.

(Forrás: MTI, nyitóképünk illusztráció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top