Keresés
Close this search box.
46329

Átadták a paksi Regionális Judoközpontot

Közel másfél milliárd forintból készült el a paksi Atomerőmű Sportegyesület Regionális Judoközpontja. A sportág legeredményesebb edzője, Hangyási László nevét viselő épület a cselgáncs regionális központjaként működik majd.

Átadták Pakson az Atomerőmű Sportegyesület (ASE) mintegy 1,5 milliárd forint állami forrásból megépült, közel kétezer négyzetméteres Regionális Judo Központját. Az épület Hangyási László korábbi válogatott versenyző, Magyarország legeredményesebb mesteredzője, a paksi judo nemzetközi hírének megalapozója nevét viseli. A háromszintes épületben található egy 556 négyzetméteres, háromfelé osztható küzdőtér, amely megfelel a nemzetközi versenykövetelményeknek is. Az épületben ezen kívül található még két nagyobb, 50 fő befogadására alkalmas, illetve négy kisebb, 12-16 fős öltöző is.

Az ország egyik legeredményesebb, legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakosztályának új létesítménye Salamon Gábor építész tervei alapján készült el, Hangyási László, illetve Dr. Kovács Antal, olimpiai és világbajnok cselgáncsozó, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, az ASE elnökének szakmai támogatásával.

A fejlesztés egyik legfontosabb eredménye, hogy a paksi judoéletnek végre lett egy korszerű központja, nem 3-4 különböző helyen kell széttagoltan edzeni. Célunk volt, hogy rendelkezésre álljon egy olyan terem, ahol az egész, 150 fős paksi judos közösség – akár egyszerre is – tud edzést tartani” – mondta Kovács Antal.

Az ASE a fejlesztés révén egy olyan regionális judoközpontot hoz létre, amely alkalmas arra, hogy bevonzza a tehetségeket is a környékről, sőt az egész Dél-Dunántúlról. Az egyesület célja továbbá, hogy minél többek számára tegye elérhetővé a sportágat, amelynek kutatások szerint kiemelkedően pozitív szerepe van többek közt a sérülések megelőzése szempontjából is, gyermek- és időskorban egyaránt. A balesetek elkerülése érdekében az egyesület célja, hogy alapfokon minden paksi diák megtanuljon valamilyen szinten esni, ennek érdekében minitanfolyamokat terveznek különböző korosztályoknak az új edzőközpontban.

Büszkék vagyunk rá, hogy az MVM Csoport számos sikeres és népszerű sportág támogatója. Hiszünk abban, hogy a testi-lelki egészség megőrzése mellett a sportnak kiemelt szerepe van a közösségformálásban és a sporton keresztül nemcsak az egyéni teljesítmények, hanem a közösségek is erősödnek. Paks mindig is a hazai judosport egyik fellegvára volt, a sportág máig egyetlen olimpiai bajnoka is a mi közösségünkből került ki, eredményei pedig méltók legnagyobb támogatójának, az MVM Paksi Atomerőmű teljesítményéhez” – mondta el Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója.

Az új épületet speciális komfort szellőzőrendszerrel szerelték, amely a friss, a szükséges mértékben és mennyiségben szárított és temperált levegő utánpótlását a küzdőtér egészén biztosítja, eltávolítva a párát és a szőnyeg felületéről a nedvességet. A létesítmény emellett korszerű szigeteléssel, illetve 50 kilowattos napelemrendszerrel is rendelkezik az alacsony fenntartási költségek érdekében. Az itt fel nem használt energiát az ASE sporttelepének egyéb létesítményei hasznosítják majd. A központ nagyszámú szálláshelyet is magába foglal, ami alkalmassá teszi edzőtáborok szervezésére, de arra is, hogy időszakosan otthont adjon a nemzeti válogatott edzéseinek, nemzetközi szintű edzőtáboroknak. Az épületben helyet kapott még két jól felszerelt, igény esetén egybenyitható edzőterem, gyógytorna-szoba, illetve szauna is. Az épület fűtését és használatimelegvíz-ellátását távhő biztosítja, de hőszivattyút is telepítettek, amely a napelemek által termelt energiát képes hasznosítani.

Az új Regionális Judoközpont átadását egy különleges meglepetés is színesítette: Marius Viezer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke átadta a piros övet Hangyási Lászlónak, aki ezzel – nem csak hazánkban, de Európában is egyedülálló módon – 9 danos mester lett. 

(Nyitókép: Freepik.com)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top