Keresés
Close this search box.
001

Közgyűlés dönt arról, hogy akarunk-e olimpiát

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke pénteken sajtótájékoztatón jelentette be: javaslatot tesz a MOB elnökségének, hogy a testület 2015. február 6-ra, egyetlen napirendi ponttal hívja össze a MOB rendkívüli közgyűlését, melynek javasolja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elfogadott Agenda 2020 reformprogram alapján tárgyalja meg a budapesti olimpiai pályázat gondolatát, és foglaljon állást a budapesti olimpiai pályázat kérdésében.

 Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke pénteken sajtótájékoztatón jelentette be: javaslatot tesz a MOB elnökségének, hogy a testület 2015. február 6-ra, egyetlen napirendi ponttal hívja össze a MOB rendkívüli közgyűlését, melynek javasolja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elfogadott Agenda 2020 reformprogram alapján tárgyalja meg a budapesti olimpiai pályázat gondolatát, és foglaljon állást a budapesti olimpiai pályázat kérdésében.

„A gigaolimpiák ideje lejárt, a gazdaságos olimpia koncepciója történelmi esélyt jelent Magyarországnak és Közép-Európának” – fogalmazott a MOB első embere.
„A kisebb és olcsóbb olimpia, az országon belüli több helyszín, a több országos rendezés, az elmúlt 10 év és a következő 10 év infrastruktúrafejlesztési, közlekedésfejlesztési és sportlétesítmény beruházásai reális céllá tehetik a budapesti olimpia gondolatát. Sőt, e változások megteremtik annak lehetőségét, hogy egész Magyarország nyerhessen az olimpiával és olimpiát rendezzen. Egy esetleges budapesti olimpia mint központi helyszín mellett már most számolhat a győri, veszprémi, debreceni, szegedi, gödöllői, miskolc-diósgyőri, szombathelyi, székesfehérvári helyszínekkel is” – mutatott rá.
Borkai Zsolt hangsúlyozta: az, hogy a gazdaságos olimpia reformja „földrajzi és fenntarthatósági okokból” lehetővé teszi a több országban való olimpiarendezést, elhozhatja egy közép-európai olimpia lehetőségét.
„A MOB a következő hónapokban megvizsgálja, hogy egy esetleges budapesti kandidálás esetén Magyarország számolhat-e horvátországi (pl. vitorlázás), szlovákiai (pl. vadvízi evezés), ausztriai (pl. hegyikerékpározás) vagy más közép-európai helyszínekkel is. Egy ilyen együttműködés szimbolikus üzenet lehet a világnak, erősítené a szomszédos országok kapcsolatát és a közép-európai identitást is.”

Annak érdekében, hogy Budapest, Magyarország sikeresen éljen az Agenda 2020 elfogadása által megteremtett lehetőséggel, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kezdeményezte az Olimpiai Védnöki Testület létrehozását (névsor a cikk alján), melynek keretében a magyar sport- és gazdasági élet fontos szereplői ajánlásaikkal, tanácsaikkal, javaslataikkal – önkéntes munkában – segíthetik a párbeszédet, a megalapozott és körültekintő döntéshozatalt.

„Elsődleges szempont volt, hogy olyanok kerüljenek a szakértői körbe, akiknek életútja és tudása garancia arra, hogy elfogulatlanul, lelkesedéssel, ugyanakkor éleslátással és a kellő óvatossággal tudják segíteni az Agenda 2020 elfogadása utáni új helyzet elemzését, Magyarország valós lehetőségeit, esélyét” – húzta alá Borkai Zsolt.

A sajtóeseményen elmondta továbbá: szeretné, ha az emberek nem politikai hovatartozásuk alapján formálnának véleményt az olimpiarendezésről, hanem politikai oldaltól függetlenül felsorakoznának az ügy mögé. Ennek érdekében társadalmi párbeszédet kezdeményez, mely során higgadtan meg lehetne vitatni az érveket és az ellenérveket.
„Ne csak merjünk nagyot álmodni, hanem lépésről lépésre haladva tegyünk is azért, hogy megvalósuljon!” – fogalmazott a MOB vezetője.
Az Olimpiai Védnöki Testület sajtótájékoztatón felszólaló tagjai egyaránt kiemelték: Magyarország már csak a múlt sikerei miatt is megérdemelné, hogy olimpiának adjon otthont, és minden tudásukkal azon lesznek, hogy a budapesti olimpiarendezés realitássá váljon.

A 2024-es nyári olimpia helyszínéről 2017 szeptemberében a perui fővárosban, Limában határoznak a NOB tagjai. A 2028-as játékok rendezőjéről négy évvel később születik döntés.

001

Az Olimpiai Védnöki Testület tagjai:

Rácz Marianne, legendás kézilabdakapus, világbajnoki ezüstérmes, többszörös Bajnokok Ligája-győztes, magyar és osztrák válogatott.
Regőczy Krisztina, a jég királynője, üzletasszony és sportdiplomata. Olimpiai ezüstérmes és világbajnok, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség szakági sportigazgatója.
Polgár Judit, stratéga, a világ legjobb női sakkozója, sakkolimpiai bajnok, páratlan hosszú ideig a női világranglista vezetője.
Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.
Sors Tamás, többszörös paralimpiai úszóbajnok, világbajnok, világcsúcstartó.
Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszószövetség alelnöke, az Európai Úszó Szövetség kincstárnoka, magyarországi úszóvilágversenyek szervezője és az eddigi legnagyobb magyarországi sportesemény, a 2021-es vizes világbajnokság sikeres pályázatának „atyja”, a szervezőbizottság társelnöke.
Baráth Etele, az egyik legsikeresebb sportágunk, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség első embere, építészmérnök, kormányzati tapasztalatokkal rendelkező városépítési szakember.
Kemény Dénes, a vízilabda-szövetség elnöke, vízilabdázó, a világ egyetlen edzője, aki egymás után háromszor olimpiai győzelemre vezette ugyanannak a nemzetnek a válogatottját.
Magyar Zoltán, tornász, kétszeres olimpiai bajnok, sportvezető, a Tornaszövetség elnöke, a MOB alelnöke.
Kovács „Kokó” István, olimpiai bajnok ökölvívó, profi világbajnok.
Oszkó Péter, korábbi pénzügyminiszter, gazdasági szakember, sosem volt híve a felelőtlen kiadásoknak, pénzügyminiszterként nem engedte a túlköltekezést.
Dénes Ferenc, sportközgazdász, független szakember.
Bienerth Gusztáv, gazdasági szakember. A PriceWaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó cég magyarországi és közép-európai vezérigazgatója volt, több olimpiai megvalósíthatósági tanulmány készítését irányította.
Gyurta Dániel, Európa-, világ- és olimpiai bajnok úszó, többször volt az év sportolója, nemzetközi fair play-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett sportoló.

(MOB/Czövek Oszkár, fotó: MOB/Szalmás Péter)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top