Keresés
Close this search box.

A szegedieké ” A hónap műhelye” -díj

A Szegedi Úszó Egylet nyerte el a novemberi „A hónap műhelye” díjat.

Noha a közönségszavazáson a BVSC-Zugló karatékái, míg a kuratóriumi voksoláson a Bp. Honvéd vívói mögé szorult, az összesített rangsorban a Szegedi Úszó Egylet végzett az első helyen, s vívta ki novemberi eredményei alapján „A hónap műhelye”-címet. A Csongrád megyeiek az Utanpotlassport.hu, a MOB és a Decathlon által alapított díj mellé az áruházlánc félmillió forintos sportszervásárlási utalványát is megkapják.

Az úszásnak nagy hagyományai vannak Szegeden, hiszen a város már az 1928-as és 1932-es olimpián is adott versenyzőt a válogatottba, és itt ismerkedett meg a sportág alapjaival az ötkarikás bajnok Littomeritzky Mária és Czene Attila is. Szegedi Úszó Egylet néven 1994 óta működik szakosztály a Tisza-parton, és szerepel mind jobb eredménnyel.

Jelenleg 265 gyermekkel foglalkozik Gellért Gábor és másodállásban dolgozó edzőkből álló, összeszokott csapata. Legnagyobb sikerüket tavaly érték el, amikor az országos egyesületi rangsorban a Kőbánya SC és a Jövő SC Veolia mögött – legjobb vidéki klubként – a harmadik helyen végeztek. Novemberben a rövid pályás országos bajnokság után dőlt el, hogy a klubok közötti kilenc bajnokságot magába foglaló csapatversenyben ezúttal eggyel hátrébb, a negyedik helyen zárnak, ám ez nem befolyásolta, hogy immár sorozatban a hetedik éve a SZÚE a legeredményesebb Budapesten kívüli egyesület.

A novemberi teljesítmények közül a 15. születésnapját éppen a hónapban ünneplő Novoszáth Melinda produkciója emelkedett ki. A tehetséges versenyző a már említett százhalombattai rövidpályás ob-n 50-től 400 m-ig minden gyorsúszó számban dobogóra állhatott. Az összesen egy ezüst- és négy bronzérmet számláló éremkollekciót pedig két korosztályos csúccsal egészítette ki. A novemberben kezdődő, de már decemberre átnyúló középiskolások világjátékán, a Gymnasiadén 200 m gyorson szerzett aranyéremmel kezdett Brazíliában, amihez később második és harmadik helyezést gyűjtött. (A nyári, ifjúsági Európa-bajnoki bronzának köszönhetőn pedig a herningi felnőtt rövid pályás Eb-n is lehetőséget kapott a tapasztalatszerzésre.)

Novemberben lett korosztályos ranglistavezető a műhely sportolói közül Bonecz Boglárka (100 és 200 m gyors), valamint Dér Denisz (100 és 200 m mell), a szövetség Jövő Bajnokai nevű tehetséggondozó programjába pedig tíz szegedi fiatal került be. Pedig az 1979-ben átadott, sátras, „buborék” sportuszodán kilenc sportegyesület mellett a közönség is osztozik, így állandó helyhiánnyal küzd a szakosztály. Legtöbbször a hét-nyolc válogatott versenyző (például Novoszáth, vagy amikor itthon van, a jelenleg az Egyesült Államokban tanuló, világbajnoki ötödik hosszútávúszó, Olasz Anna) is ugyanazaon pályán kénytelen úszni…

A tizenegyedszer kiírt díjra a korábbiakhoz hasonlóan több száz jelölést adtak le sportszervezetek, szakemberek és sportkedvelők. A Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu alkotta kuratórium a novemberi eredmények, teljesítmények alapján a figyelmébe ajánlott szakosztályok közül választotta ki az az öt műhelyt, amely felkerült az Utanpotlassport.hu-n nyilvánosságra hozott szavazólapra.

A tizenegy napig tartó voksolást a BVSC- Zugló Fighter karateszakosztálya nyerte a Szegedi Úszó Egylet, a debreceni Flex Hungary Aerobic SE, a Soproni Darazsak kosárlabdázói és a Bp. Honvéd vívói előtt. A közönségszavazás eredménye huszonöt százalékot nyomott a latban a végelszámoláskor. A kuratórium ugyan a Bp. Honvéd vívóműhelyének teljesítményét ítélte a legértékesebbnek, ám a fővárosiak oly mértékben lemaradtak a közönségszavazáson, hogy esélyük sem lehetett a végső sikerre. Így a kuratóriumnál is másodikként végző szegedi úszók végül is magabiztosan nyerték el a mind nagyobb rangot jelentő elismerést.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top