Keresés
Close this search box.

Iráni együttműködésről tárgyaltak a MOB vezetői

A két ország közötti sportegyüttműködésről, edzőtábori lehetőségekről, sportdiplomáciai vonatkozásokról tárgyaltak a MOB vezetői az Iráni Olimpiai Bizottság elnökével és főtitkárával szerdán, a MOB székházában.

A két ország közötti sportegyüttműködésről, edzőtábori lehetőségekről, sportdiplomáciai vonatkozásokról tárgyaltak a MOB vezetői az Iráni Olimpiai Bizottság elnökével és főtitkárával szerdán, a MOB székházában. Az iráni vendégek a magyar sportirányításról és a Magyar Olimpiai Akadémiáról is tájékoztatást kaptak.

Az ázsiai ország olimpiai bizottságát Kiomarsz Hasemi elnök és Sahroh Sahnazi főtitkár, Mohammadreza Akhundi tanácsadó, az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetségét pedig Morsedzadeh nagykövet képviselte. A vendéglátók részéről Szabó Bence MOB-főtitkár, dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató, dr. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, a MOB elnökségének tagja, egyben a NOB tiszteletbeli tagja és Lázár János, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, a MOB tagja ült tárgyalóasztalhoz.

Szabó Bence köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy korábban kiváló sportkapcsolat volt a két ország között, majd az eredményességre is kitért.

„A londoni olimpián megmutattuk a világnak, hogy egy olyan kis ország, mint a mienk, milyen sikeres tud lenni a sportban. Tudjuk, hogy néhány sportágban önöknek is kiváló sportolóik vannak. Szívesen tanulunk más nemzetektől is. Örülök, hogy felébresztjük az iráni-magyar sportkapcsolatokat. Ez a tárgyalás az első lépés, hamarosan mindkét fél írásban is rögzítheti a jövőre vonatkozó elképzeléseit, a további konzultációk után együttműködési megállapodást is köthetünk” – fogalmazott a MOB főtitkára.

Az iráni elnök mindenekelőtt köszönetet mondott dr. Aján Tamásnak a találkozó előkészítéséért. A magyar sportdiplomata tekintélyes sportvezetőnek számít az ázsiai országban, sokan a súlyemelés „atyjaként” emlegetik.

„Szeretném, ha magyar partnereinkkel a kapcsolat tovább erősödne. Ennek érdekében mindent megteszünk, mindkét fél számára segítséget fog nyújtani budapesti nagykövetünk, Morsedzadeh nagykövet úr” – mondta az iráni elnök, majd a magyar olimpizmus, ötkarikás eredményesség érdemeit méltatta. „Magyarország az első újkori olimpiától, 1896-tól kezdve részese az ötkarikás játékoknak, több sportágban is nagyon eredményes, a legjobbak között van, látszik, hogy sokat fordít a sportra” – tette hozzá Kiomarsz Hasemi.

Az iráni sportvezető elmondta, az elmúlt mintegy 30 esztendőben náluk is több eredményes sportág mutatkozott be a világ élvonalában, majd kiemelte a birkózást, a súlyemelést, a karatét és a taekwondót.

Az elnök a magyarokkal való együttműködésre térve első lépésként a lehetőségek feltérképezését jelölte meg. Véleménye szerint kiemelt jelentősége lehet a kölcsönös edzőtáboroztatásnak, az edzők meghívásának. „Szívesen látnánk Iránban magyar vívó, úszú és kajak-kenu szakembereket, mi pedig a saját sikersportágainkból, a küzdő- és erősportágakból tudnánk edzőket küldeni az önök országába” – mondta a perzsa sportvezető, majd célként azt fogalmazta meg, hogy mindkét országnak eredményeket hozzon a közös munka.

„A további együttműködés lehetőségét a doppingellenes tevékenységben is látom, továbbá úgy gondolom, sportdiplomáciai szinten is egymás segítségére tudnánk lenni” – hangsúlyozta az iráni elnök, majd zárszavában meghívta országába a MOB vezetőit.

Morsedzadeh nagykövet a megbeszélésen úgy fogalmazott, büszke, hogy jelen lehet a két ország együttműködését megalapozó első találkozón, és segítségéről biztosította a jelenlévőket.

Dr. Nagy Zsigmond a MOB nemzetközi tevékenységéről adott információkat. Tájékoztatója elején külön köszöntötte dr. Aján Tamást, aki, mint mondta, „kitaposta a MOB nemzetközi útját”.

„Több országgal van együttműködése a MOB-nak: Japánnal, Ausztráliával, Szerbiával, Macedóniával, Vietnámmal, Tajvannal, előkészítés alatt van Marokkó. A sport határon és kultúrán átívelő kapcsolódási pont, ezért is van a jövőre 120 éves MOB-nak, mely nemzetközileg képviseli a magyar sportot, kiemelt küldetése – ez megtisztelő feladat. Országunk a nemzetközi sportdiplomáciában több területen is eredményes, van NOB-tagunk, NOB tiszteletbeli tagunk, Magyarországon tartja székhelyét a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség és a Judo Világszövetség is, valamint több nemzetközi szövetségben tölt be tisztséget magyar sportvezető. Fontos célunk, hogy Magyarországra hozzunk világeseményeket, például 2017-ben Győrben rendezik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, 2021-ben a FINA vizes világbajnokságot. Tavaly a birkózó és a vívó vébének is mi adtunk otthont” – foglalta össze a nemzetközi igazgató, majd a közelmúlt olimpiai eredményességéről beszélt. „A szingapúri ifjúsági olimpián 2010-ben 8., míg a londoni olimpián 9. lett Magyarország a nemzetek éremtáblázatán.”

Dr. Nagy Zsigmond arról is tájékoztatta az iráni félt, hogy 2012 óta a MOB az olimpiai sportágak mellett a nem olimpiai sportágakért, a fogyatékosok sportjáért, a szabadidősportért, az egyetemi-főiskolai sportért és az utánpótlás-nevelésért is felel, így a MOB-nak a teljes magyar sportra ráhatása van. „Egy országgal, ha együttműködést kötünk a sport vonatkozásában, az azt is jelenti, hogy nem csak az olimpiai sportágak tekintetében tesszük.”

Az eseményen Lázár János birkózószövetségi alelnök a sportág nemzetközi és a két ország közötti helyzetéről beszélt.

„Alig egy éve veszélybe került a birkózás olimpiai szereplése. A teheráni világkupán azonban a sportág erejének demonstrációját láthattuk. Ahogy az iráni vezetés és a sportág összefogott, megtett az ötkarikás műsorban maradásért, megmutatva a birkózás erejét, azon az egész világ meglepődött. A magyar országgyűlés szintén javaslatot tett a NOB-nál a siker érdekében. Magyarországon úgy látjuk, az iráni birkózóvezetés példaértékű amit akkor tett. Amit a politika nem tudott elrendezni, azt a sport elrendezte, a birkózás maradt. A kedvező döntés után egy héttel sikeres világbajnokságot rendeztünk Budapesten” – mondta a sportvezető, majd rátért a két ország együttműködésére.

„A tavalyi bakui Grand Prix-n a két ország birkózó elnöke már aláírta a magyar-iráni megállapodást. Ennek köszönhetően már elindult a közös munka. A magyarok részt vettek egy teheráni viadalon, melyről két aranyérmet hoztak a kötöttfogásúak, továbbá az irániak meghívására egy hétig edzőtáborozhattak az ázsiai országban a versenyzőink, az irániak pedig nálunk készültek Tatán, valamint a szombathelyi GP-n biztosítottunk számukra lehetőséget” – tette hozzá Lázár János.

Dr. Aján Tamás a tárgyalás végén úgy fogalmazott, a modern társadalmakban a sport képviseli azt a kaput, ami összehozza a nemzeteket.

„A NOB-ban napirenden volt az irániak felfüggesztése az erős állami befolyás miatt. Nagy örömmel vettük, hogy komoly, demokratikus választás után lett Hasemi úr a szervezet elnöke. Az iráni-magyar sportkapcsolatok több évtizedre vezethetők vissza, ezt a MOB is elismeri” – mondta a sportdiplomata.

„Megköszönöm Borkai Zsoltnak, hogy erre a mai találkozóra lehetőséget biztosított. Én magam sok lehetőséget látok az együttműködésben, úgy gondolom, megbízható partnerei leszünk egymásnak. Egymást segíthetjük diplomáciai téren, más országok lehetőségeinek feltárása tekintetében is” – zárta Aján Tamás.

A MOB vezetőivel történt megbeszélés után a delegációt dr. Aján Tamás már egy másik tisztében, a Magyar Olimpiai Akadémia elnökeként, a szervezet főtitkárával, dr. Jakabházyné Mező Máriával fogadta. A találkozón a MOA vezetői az akadémia működéséről, történetéről adtak tájékoztatást.

A delegáció csütörtökön a tatai edzőtáborban tesz szakmai látogatást.

(MOB/Vasvári Ferenc fotó: MOB/Kovács Anikó)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top