Keresés
Close this search box.
Fotó: UIPM World Pentathlon/Nuno

Az öttusa-vb magyar egyéni érmesei biztos kvótásoknak tekinthetők

Fotó: UIPM World Pentathlon/Nuno

A hétfőn véget ért kairói öttusa-világbajnokságon Marosi Ádám a győzelmével, Gulyás Michelle pedig a harmadik helyével olimpiai kvótát szerzett, a két szövetségi kapitány őket biztos tokiói indulónak tekinti.

A magyar női versenyzők közül a világbajnokságot sérülés miatt kihagyó Kovács Sarolta már 2019-ben, az Európa-bajnokságon kiharcolta a tokiói részvétel jogát, hozzá csatlakozott a mostani vb-n Gulyás. Az olimpiai kvalifikációs rangsorban azonban Alekszejev Tamara is kvótát érő helyen áll, ezért Kállai Ákos szövetségi kapitánynak három jelöltből kell kiválasztania az olimpián induló kettőt, mivel egy nemzetből nemenként két versenyző nevezhető.

„Van három kvótás versenyzőnk, ám nyugodtan kijelenthetem, hogy közülük Gulyás Michelle biztos tokiói induló, és gondolom, ezt senki sem vitatja. Kovács és Alekszejev közül kell valamelyiknek a nevét a június 30-i elnökségi ülésen előterjesztenem” – mondta az MTI-nek a kapitány. Hozzátette: mindkét versenyző esetében sok még a kérdőjel. Szerinte Kovács mellett szól, hogy térdműtétje, illetve az azt követő trombózis után már teljes értékű edzésmunkát végez minden számban, a lovaglást is engedélyezték számára az orvosok. Mivel az öttusa az olimpiai program végén szerepel, a hátralévő hét hétben az állóképessége is sokat javulhat.

„Az egynapos versenyre fel tud készülni Saci, hiszen rutinos versenyző, és ne felejtsük el, hogy ő az elmúlt tíz év legeredményesebb magyar női öttusázója. Napi kapcsolatban állok vele és az edzőivel is, ám mindenképpen látnom kell, hogy hol tart, és hova futhat ki a felkészülése” – magyarázta a szakvezető, akiben Alekszejevvel kapcsolatban több a bizonytalanság.

„Tamaránál egész évben azt vártam, hogy a következő versenyen jó lesz, összeszedi magát. Sajnos nála a fizikai felkészítést a technikai elé helyezték, így a vívása, a lövészete és a lovaglása bizonytalanná vált. Az ötből három szám, ami sok” – hangsúlyozta Kállai Ákos, aki világbajnokságon azt látta a versenyzőn, hogy vívásban fejben megtalálta régi önmagát, jól vívott, de elfáradt.

„Mindkét versenyzőnél vannak hiányosságok, Tamaránál a technikai számok miatt aggódom, bár Kairóban a futása sem volt jó. Egyelőre túl sok bennem a kérdőjel, de van két hetünk, hogy valamerre eldőljön a nyitott kérdés” – összegzett Kállai Ákos.

Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya is hasonló helyzetben van, mint a nők szakvezetője: Demeter Bence a 2019-es Eb-n, Marosi Ádám pedig mostani vb-győzelmével szerzett direkt kvótát, ám a kvalifikációs ranglistán Kasza Róbert is olimpiai részvételt jelentő helyen áll.

„Marosi Ádám olimpiai indulása biztos, kétség sem fér hozzá, a másik hely sorsa Kasza Róbert és Demeter Bence között dől el. Igaz, hogy Demeter kilencedik lett Kairóban, Kasza pedig sérülés miatt kihagyta a világbajnokságot, ám a válogatási rangsorban Kasza megelőzi Demetert. Kasza a 2019-es, szintén kvalifikációs budapesti világbajnokságon ötödik lett, és idén jobb eredményei voltak, a két szófiai világkupán érmet szerzett” – mondta Martinek János az MTI-nek. Hozzátette, hogy a férfiválogatott a jövő héten tatai edzőtáborozáson vesz részt, ahol meggyőződik Kasza állapotáról, és futófelmérőn is részt kell vennie a KSI versenyzőjének. Demeter edzőivel is elbeszélget a folytatásról, mert elképzelhető, hogy a három hét múlva esedékes Európa-bajnokságon is indul a székesfehérvári versenyző.

„A június 30-i elnökségi ülésen el kell dőlnie, hogy ki lesz Marosi mellett a másik magyar induló, de extrém esetben a technikai értekezletig lehet változtatni. Az öttusát pedig az olimpia végén, augusztusban rendezik meg Tokióban” – emlékeztetett rá Martinek János.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top