Keresés
Close this search box.
martinekjanos

Kairóban indul az öttusa vk-sorozat, nyolc magyarral a mezőnyben

Az utóbbi évek hagyományaihoz híven ezúttal is Kairóban kezdődik az öttusázók világkupa-sorozata, a keddtől vasárnapig tartó eseményen négy-négy férfi és női versenyző képviseli a magyar színeket.

Az egyiptomi fővárosban a versenyzők megkezdik az olimpiai kvalifikáció szempontjából igen fontos pontok gyűjtését. A négy állomást – Kairó, Ankara, Budapest, Szófia – követően ugyanis a legjobbak részt vehetnek az ankarai világkupa-döntőben, ahol a győztes már kvótát szerez Párizsra” – mondta az MTI-nek Martinek János, aki a hónap elejétől a férfiak mellett már a nők szövetségi kapitányaként is tevékenykedik. Hozzátette, a kairói verseny minden magyar résztvevője saját döntése alapján vehet részt a viadalon.

A februári nyílt országos bajnokság legjobb négy helyezettje választhatott, hogy az első vagy második világkupán akar-e indulni. Mivel például a győztes Gáll András Ankarát választotta, még a rangsorban hatodik Marosi Ádám kívánsága is teljesült, Kairóba utazhat. A nőknél is hasonló volt a helyzet, még Kállai Ákos kapitányságával döntötték el, ki hol versenyez” – magyarázta a szakvezető, aki arról is beszélt, hogy a budapesti mellett egy külföldi világkupán mindenki szerepet kap, és az Eb-vb-válogatásba a két legjobb eredmény számít majd bele. A folytatás pedig attól is függ, milyen eredmények születnek ezeken a versenyeken.

Mivel a világkupadöntőben már olimpiai kvótát lehet szerezni, az a célunk, hogy a maximális három-három fővel legyünk ott a vk-fináléban, és ezzel nagyobb esélyünk legyen az aranyérem mellé járó kvóta megszerzésére. Vagyis azok indulnak majd Szófiában, akiknek esélyük van a vk-döntőbe jutásra” – mondta Martinek János.

A május-június fordulóján sorra kerülő világkupadöntő után a június-júliusi krakkói Európa-bajnokság lesz a következő kvótaszerző verseny, ahol az első nyolc helyezett, de országonként csak egy versenyző szerez kvótát, az angliai Bath-ban augusztus végén esedékes világbajnokságról pedig a dobogósok lehetnek ott az olimpián.

A kairói világkupa (március 7-12.) indulói: Szép Balázs, Bőhm Csaba, Tamás József, Marosi Ádám, Gulyás Michelle, Barta Luca, Simon Sarolta, Bauer Blanka

Az ankarai világkupa (április 11-16.) résztvevői: Gáll András, Koleszár Mihály, Demeter Bence, Bereczki Richárd, Guzi Blanka, Erdős Rita, Alekszejev Tamara, Réti Kamilla

A budapesti vk április végén, a szófiai pedig május közepén lesz.

(Forrás: MTI, nyitókép: MTI/Kovács Anikó)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top