Keresés
Close this search box.

Február 22: a Magyar Parasport Napja

blank

A Magyar Országgyűlés döntése alapján 2018. február 22-én ünnepelhettük először a Magyar Parasport Napját. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) az elmúlt években szakmai programok és protokolláris események mellett az ország összes köznevelési intézményét (óvodáját, iskoláját) megszólította Lélekmozgató névre keresztelt programjával, arra kérve az intézményvezetőket, pedagógusokat, hogy február 22-én érzékenyítő, interaktív osztályfőnöki órát, rendhagyó testnevelés órát, játékos sportfoglalkozást tartva emlékezzenek meg a magyar parasportolókról, a magyar parasportról.

A Lélekmozgató program a köznevelési intézményekben sikeresen működik, tavaly már több, mint 500 intézmény csatlakozott a felhíváshoz. A visszajelzések mind arról tanúskodtak, hogy nagyszerű dolog valósult meg: a lélek valóban megmozdult, így a szándék, az akarat, az elszántság, a céltudatosság és az érzelmek feltörtek, a testet mozgásra, cselekvésre késztették. A program bebizonyította: ahhoz, hogy a lélek mozduljon, megismerés, tapasztalás, megértés, befogadás, azonosulás szükséges.

Mivel idén a Magyar Parasport Napja szombatra esik, adódott a lehetőség, hogy a gyerekeken, fiatalokon túl a nagyobb nyilvánosság, a felnőtt lakosság felé is nyisson a program, így idén nem csak a köznevelési intézményeket, hanem az ország összes önkormányzatát arra kérték a szervezők, hogy emlékezzenek meg kerületi, települési szinten is a Magyar Parasport Napjáról, hogy minél szélesebb körhöz eljusson a Magyar Paralimpiai Bizottság fő üzenete: „Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”

A Lélekmozgató programhoz csatlakozó köznevelési intézmények, önkormányzatok 2020. február 22-ig tudják magukat regisztrálni a www.fodisz.hu oldalon.

Az idei Lélekmozgató program újdonsága, hogy a rendhagyó osztályfőnöki órákhoz, érzékenyítő beszélgetésekhez ajánlott „A csodafedezet – Vitéz Halassy Olivér” című és a „A lehetetlen határán – magyar parasportolók” című dokumentumfilmek mellett parasportolókról szóló további videókat, valamint Pálfai Károly: „Lecsó” c. kisfilmjét – mely egy kerekesszékbe kényszerült fiatal sportoló történetét mutatja be – is elérhetővé tették a szervezők.

A Lélekmozgató testnevelés órákhoz az előző években ajánlott kilencféle parasportág – boccia, csörgőlabda, floorball, kerekesszékes kosárlabda, padlóhoki, parafekvenyomás, ülőröplabda, vakfoci, vakfutás segítővel – mellett, idén két új inkluzív sportág: a baskin és tchoukball is bekerült a programba, valamint több Magyar Parasport Napja rendezvényen megjelennek a para-teqball szakágak is.

Az óvodás, kisiskolás korosztály számára Bartos Erika író, illusztrátor – a „Bogyó és Babóca” és számos más nagysikerű gyerekkönyv szerzőjének – nagyvonalú felajánlásának köszönhetően érzékenyítő mesék (Örömtánc, Holdbogár, Holdhinta című mesék), valamint színezhető rajzok is díjmentesen hozzáférhetővé váltak a Lélekmozgató programban résztvevő intézmények számára.

A csatlakozó intézményeknek programbeszámoló és videópályázattal is készültek a szervezők, melyekkel értékes sporteszközvásárlási utalványokat nyerhetnek 2.000.000 Ft összértékben. Az önkormányzatok szintén tudnak pályázni a megvalósított programjuk beküldésével, a legkreatívabb, legszínvonalasabb Lélekmozgató eseményt megvalósító önkormányzat elnyerheti a „Legaktívabb MPN2020 Település” címet, a szerkesztőségek beküldött videós beszámolóikkal pedig az „MPN2020 Médiadíj”-at.

A Magyar Parasport Napjának minden évben van két felkért nagykövete, akik saját személyes életükkel, sportpályafutásukkal, emberi minőségükkel példaként szolgálnak mindenki számára és természetesen aktívan közreműködnek, megjelennek az MPN eseményeken és segítik a Lélekmozgató programok megvalósulását is. A Magyar Parasport Napja idei két nagykövete: Gurisatti Gréta és édesapja Gurisatti Gyula.

A MPN2020 Nagykövetei igazi sportos család tagjai. Gurisatti Gréta a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület vízilabdázója, számos világ– és Európa-bajnoki érem tulajdonosa, édesapja, Gurisatti Gyula paralimpikon parasportlövő, sporthorgász világbajnok, búvárúszó világbajnok. A Gurisatti család számára nem kérdés, hogy sportoljanak, Gréta testvérei is jeleskednek ezen a téren, és példamutatásban Gurisatti Gyulára mindig számíthatnak: „Nem tartoztam soha a tehetséges sportolók közé. Mindent, amit az életben elértem, azt a kitartó, kemény és céltudatos munkának köszönhetem. A sport nem csak fizikálisan, de lelkileg is megedzi a testet. Biztos vagyok abban, hogy a balesetem utáni gyors felépülésemet a sportnak és a családomnak köszönhetem. Azt remélem, hogy saját példámmal erőt tudok adni azoknak a sorstársaimnak, akik hasonló helyzetbe kerülnek.” – vallja a kiváló sportoló, sportszakember.

Az MPN2020 keretében 2020. február 21-én szakmai konferenciát is szervez a Magyar Paralimpiai Bizottság. Ebben az évben, a meghívott előadók segítségével, a parasport jövőjét elemzik. A konferencia betekintést nyújt a robotika szerepébe a parasportban, technikai újításként pedig a TeqBall parasportágaival is meg lehet ismerkedni. A parasport a XXI. században témához jól illik Mike Peters előadása is, aki a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) ügyvezető igazgatójaként avatja be a résztvevőket az IPC 2030-ig tartó átalakításába. A konferencia arról is szól, hogy a Testnevelési Egyetem hogyan alkalmazkodik a XXI. század kihívásaihoz, mely témában parasportolókat is megszólaltatnak.

A konferencia kertében köszöntik a tavalyi év világ– és Európa-bajnoki érmes parasportolókat és a Magyar Paralimpiai Bizottság 2019. évi díjai is itt kerülnek átadásra.

A Magyar Parasport Napja minden év február 22-e. A dátum a Halassy Olivér Sport Club 1970-es megalakulásához köthető. Az 1970-2020. közötti időszakról a „Fél évszázad a parasport szolgálatában – a Halassy Olivér Sport Club 50 éve” című előadásra a szervezők várják a HOSC volt és jelenlegi sportolóit.

A Magyar Paralimpiai Bizottság 2020. február 22-én megszervezi továbbá a hagyományossá vált koszorúzást az Olimpia Parkban, ahol méltó módon emlékeznek meg a már elhunyt paralimpiai bajnokokról, paralimpikonokról.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top