Keresés
Close this search box.

22 fős a paralimpiai magyar csapat

Már 22 magyar sportoló részvétele tekinthető biztosnak a riói paralimpián az erőemelő Tunkel Nándor kvótaszerzésének köszönhetően.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szerdán közölte, hogy lezárult a 2014 áprilisa óta tartó kvótaszerzési folyamat a para-erőemelők versenyszámaiban. A két éve tartó sorozat a dubaji világbajnoksággal indult, és a múlt havi, malajziai világkupával zárult.

A 49 kilogrammos kategóriában versenyző Tunkel Nándor – aki Kuala Lumpurban 151 kilogramm kinyomásával ezüstérmet szerzett – a kvalifikációs versenyeken egyre javuló teljesítményével és a világranglistán elfoglalt hatodik helyezésével szerezte meg Magyarország első sportági kvótáját.

Rio de Janeiróban 180 (100 férfi és 80 nő) erőemelő indul, aki 10 súlycsoportban versenyez majd. A férfiaknál a súlycsoportonkénti világranglisták első nyolc, a nőknél pedig az első hat helyezettje jutott ki egyenes ágon a paralimpiára.

A súlycsoportokban további 20-20 versenyzőt a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) jelöl ki, a szabadkártyákra hétfőig kellett beküldeni a jelöléseket. Az MPB négy szabadkártyát igényelt: Mezei Katalinnak (50 kg), Sztanó Györgynek (54 kg), a 2004-es athéni paralimpián bronzérmes Szávai Csabának (107+ kg) és Sas Sándornak (107+ kg). A szabadkártyák kiosztásáról április 11-ig dönt az IPC.

A magyar paralimpiai csapatnak jelenleg 22 kvótája van: 2 cselgáncsozó, 6 asztaliteniszező, 1 kajak-kenus, 2 sportlövő, 1 kerékpározó, 9 úszó és 1 erőemelő indulhat Rióban.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top