Keresés
Close this search box.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fogalma sincs Parsnak arról, hogy mi lesz a döntőben

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Továbbjutott a kalapácsvetés döntőjébe a címvédő Pars Krisztián.

Pars Krisztián nem éppen csúcsformában várhatta a kezdést, bár idei legjobbja 77,38 méter, ám tavaszi műtétje óta még nem került 74 méter fölé. Amint edzője, Németh Zsolt az MTI-nek elmondta, szokatlan lesz a kétszeres Európa-bajnok versenyző számára, hogy komolyan meg kell küzdenie a fináléba kerülésért. A tűző napsütésben a 34 éves atléta 73,54 méterrel nyitott, majd javított, s a 75,49-cel már biztos volt a döntőbe jutása. Harmadik kísérletét így nem használta ki. Összesítésben a negyedik helyen került a fináléba.

Pars csoportjában dobott régi ismerőse és korábbi nagy riválisa, Ivan Tyihon. A háromszoros világbajnok 2008-ban, Pekingben harmadik lett honfitársa, Vagyim Gyevjatovszkij mögött, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingolás miatt mindkettőjüket kizárta, s eltiltotta. Így a negyedik Pars Krisztián a második helyre léphetett volna előre. A két fehérorosz azonban fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely 2009-ben eljárási hiba miatt megsemmisítette a NOB döntését. Négy évvel ezelőtt, Londonban Tyihon az utolsó pillanatban lekerült a rajtlistáról, miután 2004-es mintáinak újbóli vizsgálata során doppingszer nyomaira bukkantak az ellenőrök. Ezért megfosztották az athéni játékokon szerzett ezüstjétől, s Pars az ötödikről a negyedik helyre jött fel.

A 40 éves Tyihon Rióban éremesélyesnek számít, mivel Fajdeken kívül idén csak ő teljesített 80 méter fölött (80,04). A selejtezőben elsőre túldobta a szintet (76,51 m). A legjobb eredmény viszont a vb-bronzérmes lengyel Wojciech Nowickié volt (77,64 m).

„Ebben az évben egy versenyre készültünk, ez az olimpia. A selejtezőben a 75 méter körüli szintet akartam hozni, hogy be tudjak kerülni a döntőbe, hogy mi lesz ezután, fogalmam sincsen” – nyilatkozott Pars Krisztián.

Hozzátette: meg kellett ismernie a dobókört, mivel eddig egy „gyorsabb” körben edzettek, az Olimpiai Stadioné viszont „lassabb”.

„Már két-három hete ebben a 75 méteres formában vagyok, illetve nem mondanám formának… Nem az az önmagam vagyok, aki voltam másfél-két éve. A sebességi indulást a dobásnál meg kell találnom. Nagyon fontos, hogy a lábam mennyire tud gyorsan forogni. Ha nem tud, akkor sokkal több erőt kell vinnem a lábam fordítására, minthogy hajtsam a szert.” – fogalmazott.

Pars a lengyel Pawel Fajdek kiesésére úgy reagált, hogy „nem kommentálom”, az MTI kérdésére, hogy mit szól Ivan Tyihon visszatéréséhez, így válaszolt.

„Ő tett, ők tettek a legtöbb rosszat a kalapácsvetésnek.”

A döntőre nem kívánt jóslatokba bocsátkozni:
„Eddig mindig volt olyan, hogy azt tudtam mondani, reális esélyem van erre vagy arra, most nem tudom.”

A kalapácsvetés döntőjét magyar idő szerint szombaton 2.05 órakor rendezik.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top