Keresés
Close this search box.
Fotó: monokli.com

Újabb kvótákat remélnek a bakui versenytől

Fotó: monokli.com

Kovács László, a magyar ökölvívó-válogatott szövetségi kapitánya bízik abban, hogy a jövő héten sorra kerülő utolsó amatőr kvalifikációs versenyen a magyar küldöttség szerez még további kvótákat. Ezt követően már csak a félprofiknak és profiknak lesz lehetőségük a riói indulás kiharcolása – igaz, a júliusi versenyükről még mindig nagyon keveset tudni.

A magyar szövetség (MÖSZ) hétfői sajtótájékoztatóján a szakvezető azt hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsánban elsősorban Csóka Nándor (52 kg), Varga Miklós (60 kg) és Bacskai Balázs (69 kg) indul jó eséllyel a kvótáért, Nyéki Georgián (64 kg) pedig képes lehet meglepetést okozni. A szakember emlékeztetett rá, hogy Csóka tavaly újoncként Eb-bronzérmet szerzett, míg Varga a pekingi és a londoni olimpián is ott volt már, Bacskai pedig 2010-ben Eb-aranyat nyert, és kiváló formában van.

Harcsa Zoltán 75 kilogrammban már áprilisban kiharcolta az ötkarikás részvétel jogát, így a Bakuba utazó magyar csapat kilencfős lesz. Kovács László jelezte, hogy az áprilisi európai kvótaszerző versenyen szerepelt válogatotton két helyen változtatott, 64 kilóban Kontrecz Márk helyett Nyéki, míg 81 kilogrammban Tallósi Péter helyett Hámori Ádám indul. Kontrecz és Tallósi a jövő héten az ifjúsági Eb-n szerepel majd.

A kvalifikációs viadalon 39 kvóta talál gazdára: nehéz– (91 kg) és szupernehézsúlyban (+91 kg) mindössze egy-egy, 49 kilogrammban kettő, a többi hét kategóriában pedig öt-öt indulási jogot osztanak ki.

Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke a profik és félprofik venezuelai tornájáról azt mondta: még mindig nem kapták meg a hivatalos kiírást, sok minden nem egyértelmű, így az sem, hogy a nevezések után a nemzetközi szövetség (AIBA) kiket enged majd indulni.

Az AIBA múlt héten döntött arról, hogy profik is részt vehetnek az olimpián, Csötönyi pedig ismét hangsúlyozta, hogy támogatja az ötletet, a profik és amatőrök közeledése a sportág érdekeit szolgálja. Azt ugyanakkor fontosnak tartaná, hogy egyértelmű és jól átgondolt legyen a válogatási rendszer, jelenleg azonban – amint azt megjegyezte – még túl sok a kérdőjel.

„Azt ígérték, hogy a szavazás napján megkapjuk majd a kiírást, ám még mindig nem jutott el hozzánk” – mondta Csötönyi Sándor. – „Azt látni kell, hogy az AIBA célja a nagy nevű profik bevonásával, hogy reklámot csináljon a sportágnak, amire nagy szüksége van.”

A lehetséges magyar venezuelai indulókról a hazai szövetség elnöke annyit mondott, hogy az AIBA már több nevet is felvetett, ám több olyan is van a „listán”, aki már visszavonult. A legjobb esélye a jelenleg is aktív hazai profik közül szerinte Szellő Imrének lenne a júliusi versenyen, s őt érdekli is a lehetőség, de indulásához menedzserének, Rácz Félixnek is hozzá kell járulnia. Csötönyi Sándor jelezte, hogy napokon belül leül tárgyalni majd vele.

A sajtótájékoztató másik fő témája a június 18. és 26. között Kaposváron sorra kerülő junior Eb volt. A korosztályos kontinenstornán az előzetes nevezések alapján minden korábbinál több induló lesz majd, 34 ország 266 versenyzőjének részvételét jelezték.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere arról beszélt, hogy örültek amikor a MÖSZ megkereste a rendezés lehetőségével a várost és gyorsan igent mondtak. Mint mondta, az okok között szerepelt, hogy Kaposvár elkötelezett a sport iránt és hisz az utánpótlás fontosságában. Egyúttal kifejezetten merésznek nevezte, hogy a labdarúgó Eb ideje alatt adnak otthont egy Eb-nek.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top