Keresés
Close this search box.
Fotó: Instagram (@mundotrilive)

Drámai fordulat a triatlon vb zárófutamán

Fotó: Instagram (@mundotrilive)

A triatlon vb-sorozat utolsó, mexikói állomása lélegzetvisszafojtó izgalmakat tartogatott: a brit Jonathan Brownlee-t egy hajszál választotta el az első helytől és ezzel együtt a világbajnoki cím megszerzésétől, azonban egy drámai fordulat következtében mégis a spanyol Mario Mola végzett a pontverseny élén.

A rekkenő hőségben rendezett conzumeli viadal rajtját Mola várta az összetett éléről, a versenyen azonban a riói olimpia dobogósai, a Brownlee testvérek, az aranyérmes Alistair és az ezüstérmes Jonathan, illetve a Brazíliában harmadik dél-afrikai Henri Schoeman voltak a leggyorsabbak.

A 1,5 kilométeres úszás és a 40 kilométeres kerékpározás után a 10 kilométeres futásban sokáig együtt haladt az élen a három triatlonos, majd előbb Alistair Brownlee kezdett leszakadni, aztán Schoeman sem bírta Jonathan Brownlee tempóját. A fiatalabbik Brownleefivér győzelme az utolsó kilométeren már biztosnak látszott, amikor – mintegy háromszáz méterrel a cél előtt – váratlanul, imbolyogva megállt, a televíziós felvétel alapján láthatóan nem volt magánál, a lábai rogyadoztak, és a pálya széléről próbáltak segíteni rajta. Összeesni azonban nem volt ideje, ugyanis bátyja futtában hóna alá nyúlt, és futásra „kényszerítette”, majd tulajdonképpen belökte a célba, ahova a közben előző, élete első vb-versenyén győztes Schoeman mögött másodikként zuhant be.

„Voltam már ilyen helyzetben, mint most ő, még néhány éve Londonban. Az utolsó emlékem az, hogy második vagyok a versenyben, aztán a következő meg, amikor valaki mondta, hogy tizedik lettem” – nyilatkozott a sorozat honlapjának Alistair Brownlee. – „Akkor megfogadtam, hogy mindenkinek segítek, aki így jár. Szörnyű ez az állapot, ráadásul a céltól néhány száz méterre nem biztos, hogy van orvosi segítség, ami nagyon veszélyes lehet.”

Mola egyperces hátránnyal, minden bizonnyal az összetett elsőség elvesztésének biztos tudatában futott, ám amint értesült Jonathan Brownlee gondjáról maradék erejét összeszedve iramot váltott, s végül az ötödik helyen ért be, ezzel megszerezte a világbajnoki címet.

A férfi verseny egyetlen magyar indulója, Tóth Tamás feladta a viadalt. Összetettben a legjobb magyar Faldum Gábor lett, aki a 27. helyen végzett, míg Tóth a 37. helyen zárt.

A nőknél – egy nappal korábban – a bermudai Flora Duffy győzött, aki a pontversenyben is az élen végzett. Kovács Zsófia 37. lett a mexikói versenyen, míg összetettben a 70. helyen végzett.

Wheew what a finish to the 2016 ITU World Triathlon season that was. Mario Mola Díaz won his first elite World Championship title by just four points after Jonathan Brownlee suffered heat exhaustion in the final metres. The The Brownlee Brothers will go down in history for this finish, which kept Jonny in the running to take second in the Columbia Threadneedle Rankings.

Közzétette: World Triathlon – 2016. szeptember 18.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top