Keresés
Close this search box.

Triatlonista nyerte a spanyol Nobel-díjat

blank

A spanyol Nobel-díjként is emlegetett elismerést, az Asztúria hercegnője-díjat sportkategóriában Francisco Javier Gómez Noya triatlonversenyző nyerte.

A döntőbizottság tíz ország húsz jelöltje közül választotta a legjobbnak Gómez Noyát, aki az indoklás szerint vitathatatlan és ragyogó rekordjai mellett hatalmas erőt és kitartást mutatott a nehézségek leküzdésével szemben eddigi pályafutása során.

A most 33 éves triatlonista versenyengedélyét 2005-ben visszavonták egy kedvezőtlen orvosi szakvélemény miatt, amely szerint veleszületett szívbillentyű-rendellenessége nem teszi alkalmassá az élsportra.

Gómez Noya ezután több szakemberrel is konzultált, hogy ne kelljen abbahagynia a versenyzést, miközben benevezett a francia Irontourra, amelynek hat szakaszát meg is nyerte.

Egy neves londoni kardiológus szakvéleményének köszönhetően 2006-ban visszakapta versenyengedélyét, és azóta lényegében sikert sikerre halmoz.

Ő a sportág legtöbb bajnoki címének tulajdonosa, az egyetlen ötszörös világbajnok, jelenleg címvédő. Négyszeres Európa-bajnok. 2012-ben a londoni nyári olimpián ezüstérmet szerzett.

Az Asztúria hercegnője-díjat, amely egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobor és 50 ezer euró (15 millió forint), ősszel veheti át Oviedoban egy ünnepi gálán VI. Fülöp spanyol királytól.

Az elismerést 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria hercege-díj néven, amelyet azután módosítottak, hogy a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top