Keresés
Close this search box.

Betelt a pohár Hosszú Katinkánál

blank

 

Komoly bírálattal illette a Magyar Úszó Szövetséget Hosszú Katinka. A világbajnok a Magyar Olimpiai Bizottság székházában tartott évzáró sajtótájékoztatóján részletesen kifejtette álláspontját a szövetségen belüli helyzetről, annak problémáiról és hiányosságairól.

 

Köszönöm, hogy eljöttetek, de egyben nagyon sajnálom, hogy a médiához kell fordulnom a magyar úszás fejlődésének érdekében– kezdte nyilatkozatát Hosszú Katinka. A világbajnok úszó elmondása szerint három éve küzd azért, hogy a magyar úszók támogatásán és helyzetén javítson Magyarországon, ám mindeddig süket fülekre talált a Magyar Úszó Szövetségen belül.

„2012-ben azért költöztem haza, hogy részese lehessek a magyar úszó sportnak, a magyar sportéletnek és ezáltal megpróbáljam inspirálni a jövőbeli generációkat. A közvéleménynek úgy tűnhet, hogy minden jól működik, hiszen mi, versenyzők folyamatosan hozzuk az érmeket a nemzetközi versenyekről, de az igazság az, hogy a rendszer hibás és nem tudom tovább azt tettetni, hogy minden rendben van.”

A világbajnok szerint Magyarországon nincsenek pontosan lefektetett szabályok, s mivel a szövetség sem határoz meg pontos célokat és teljesítendő feladatokat, sokkal nehezebbé teszik az edzők és a sportolók életét, mivel a koncentrált felkészülés helyett a külső tényezőkre (támogatások kiharcolása, körülmények javítása) kell fordítaniuk figyelmüket.

            A sportoló szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a szövetség a jó eredményeket látva megelégszik a jelenlegi rendszerrel, s nem törekszik fejlődésre, ezáltal a más országokból származó vetélytársak előbb vagy utóbb utol fogják érni őket.

„Nekem például nincs állandó masszőröm, s azért harcolok, hogy legyen egy olyan szakemberem, akivel minden versenyre tud velem utazni- akár világkupára is-, és kiépíthetünk egy olyan rutint, amit az olimpián is tudnék hasznosítani. Ezen kívül egy videó analízis programot kértem, amivel professzionálisan tudnám elemezni a technikámat, mint a más országokból származó sportolók.”

„Rengeteg dologban vagyunk lemaradva hozzájuk képest, például az edzők képzésében is. Tartanak itthon ugyan edzőkonferenciákat, csakhogy magyar edzők tartanak előadást magyar edzőknek. Szívesebben venném, ha a Miamiban tartott edzőtábor helyett inkább itthon edzenénk, és az így megtakarított pénzből elhívnánk Michael Phelps trénerét, hogy bemutathassa a legújabb trendeket és módszereket.

„Sajnos többszörös tárgyalás, egyeztetés és hivatalos megkeresés után sem sikerült a kéréseimet teljesíteni. Kérlek, ne értsetek félre. Ez nem a pénzről szól. Ez egyben arra is ráébresztett, hogy mit érezhet a többi úszó és edző, akik még olyan helyzetben sincsenek, mint én. Ha nekem harcolnom kell ezekért a dolgokért az én eredményeimmel, akkor mi lehet a helyzet a többi úszóval?”

„Megengedhetném, hogy kifizessem magamnak azokat a dolgokat, amikre szükségem van. Nem okozna problémát, hogy továbbra is a fejlődésembe fektessem a versenyeken megnyert pénzdíjakat, de ha ezt megteszem, akkor akaratlanul is felmerül a kérdés: mégis mire van a Magyar Úszó Szövetség?”

Hosszú Katinka végül kijelentette, nem bírálni szeretné a szövetséget, hanem reméli, hogy nyilatkozatával megindulhat egy pozitív irányú párbeszéd és változás a magyar úszósportban.

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke szerint meg kell találni a közös hangot, a sportvezető azt szeretné, ha a világklasszis úszó azt érezné, hogy a szervezet az ő érdekeit is képviseli.

Forrás: Csukovics Réka

 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top