blank

Már szűrhetőek a helytelen vezetési szokások

blank

Saját fejlesztésű, komplex telemetria szolgáltatását mutatta be a napokban az Arval Magyarország Kft. A rendszer nem csak a flottamenedzserek munkáját könnyíti meg, hanem időtakarékos megoldást is nyújt a sofőrök számára is.

Az Arval Active Link régóta várt fejlesztés a magyar flottapiacon, hiszen olyan részletességgel enged betekintést a flotta aktivitásába, amely korábban jellemzően csak több eszköz együttes használata mellett volt lehetséges. Az autókba telepített eszközök által szolgáltatott, azonnal elérhető adatok révén a flottamenedzserek pontos információt kaphatnak:

• az autók valós futásteljesítményéről,
• az autók üzemanyag-fogyasztásáról,
• az autók átlagos széndioxid-kibocsátásáról,
• az utazások időtartamáról,
• az egyes gépjárművek kihasználtságáról,
• és a járművezető egyéni vezetési stílusáról.

A rendszerrel a teljes flotta alflottákra bontható (például vezetőségi autók, értékesítői gépjárművek), amelynek révén – a felhasználási terület figyelembe vételével – reálisabb kép kapható az üzemanyag-fogyasztásról, illetve átláthatóvá válik a járművek használata, az üzleti– és magánutak aránya. Mindezek hozzájárulnak a flotta optimalizálásához, illetve lehetővé teszik az eddigieknél is pontosabb cégautó szabályzat kialakítását. A rendszer továbbá tárolja a tartós bérleti szerződés adatait is, és eltérés esetén (például túl- vagy alulfutás) figyelmeztetést küld a flottamenedzsernek, aki így pontosan nyomon tudja követni a költségek alakulását. A szolgáltatás akár önállóan is elérhető, az eszköz bármilyen céges gépjárműbe beszerelhető.

Ugyancsak a cégautó szabályzat optimalizálását segíti, hogy az Arval Active Link folyamatosan figyeli a sofőr vezetési szokásait – a jármű sebességét, a kanyarsebességet, a hirtelen sávváltásokat és fékezéseket –, majd az adatok alapján pontrendszerben minősíti a gépjárművezetőket. Ez különösen fontos, ugyanis az Arval tapasztalatai szerint a közúti balesetek egy része a vezetői morálra és a sofőr saját képességeinek helytelen megítélésére vezethető vissza.

„Az Arval Active Link felismerhetővé teszi a helytelen vezetési szokásokat, illetve az akár balesetveszélyes sofőri attitűdöket” – tette hozzá Kovách Kristóf, az Arval értékesítési igazgatója. “Ezáltal hatékonyabban szervezhetők vezetéstechnikai tréningek, továbbá csökkenthető az autó használatának környezeti terhelése és üzemanyag fogyasztása is, hiszen láthatóak lesznek olyan adatok, mint például az, hogy jellemző-e a sofőrre, hogy várakozás közben járatja a motort.” Kovách Kristóf szerint a rendszerből kapott adatok alapján maguk a sofőrök is valós képet kaphatnak saját autóvezetői képességeikről, miközben személyes adataik biztonságban vannak, hiszen a magánutak során rögzített adatokat csak a sofőr láthatja, a flottamenedzser viszont nem.

Az alaprendszer 3 opcionálisan választható almodullal is kiegészíthető:

• Az Active Journey elsősorban a sofőröknek kedvez, ugyanis akár fuvarlevél kiváltására is alkalmas riportok készíthetők vele. Lehetővé teszi továbbá a magán és üzleti célú utak megkülönböztetését, így hatékony eszköz az üzleti utak elemzésére.

• Az Active Routing modul folyamatos nyomonkövetést tesz lehetővé azáltal, hogy valós időben mutatja meg a járművek helyzetét és státuszát (menet közben, leállítva, parkol, vagy privát úton van) egy hozzá tartozó térképes nézeten, ezzel elősegítve a működési hatékonyság növelését.

• Az Active Sharing modul a kulcsos (több munkatárs által is használt) autók használatának menedzselésében és visszakövetésében nyújt segítséget azáltal, hogy a hozzá tartozó kártyaleolvasóval beazonosítják a jármű vezetőjét, valamint elérhetővé teszi az egyes sofőrök vezetési stílusának elemzését.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top