Keresés
Close this search box.
chicken 5954894 1280

5 húsétel tipp vacsorára, amitől fittebbnek fogod érezni magad

A fehérje – bárhonnan is származik – hasznos lehet. Ám a többi dolog, ami a konyhában történik (például panírozás és sütés), már negatív szerepet játszhat a súlycsökkentési elképzeléseidben és a hosszú távú egészségi állapotodban. Fontos, hogy az egészséges táplálkozás sokféle tápanyagot és élelmiszert tartalmazzon, így érdemes változatosan étkezni és különböző forrásokból fedezni az étrendünkben szereplő húsokat is. Íme öt húsétel vacsorára, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy fittebnek érezd magad tőlük!

  1. Csirkecomb

A csirke minden eleme része lehet a tápláló étrendednek. A csirke alacsony zsírtartalmú és magas fehérjetartalmú hús, amely tele van fontos tápanyagokkal, mint például B-vitaminokkal, niacinnal, szelénnel és cinkkel.

A csirkével kapcsolatban a leginkább elkerülendő választások a magas nátriumtartalmú szószok, panírok és pácok. A combok a fent említett tápanyagokon kívül telítetlen zsírsavakat is nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak.

  • Hátszín

A hátszín zsírtartalma az adott vágástól és a húson látható zsír mennyiségétől függően változhat, de általában a bélszín vagy hátszín egy sovány típus, ami azt jelenti, hogy a többi marhahúshoz képest viszonylag alacsony zsírtartalommal rendelkezik.

Egy 85 grammos marhabélszín steak körülbelül a következőket tartalmazza:

166 kalória

26 gramm fehérje

6 gramm zsír

2 gramm telített zsír

80 milligramm koleszterin

Érdemes megjegyezni, hogy a zsírtartalom magasabb lehet, ha a steak több látható zsírt tartalmaz, vagy ha hozzáadott vajjal vagy olajjal főzzük. Ezenkívül a márványosodást és a hús ízét az izomszövet közötti zsír is befolyásolhatja.

A marhahús magas fehérje- és vasforrás, valamint tartalmaz B-vitaminokat és cinket is. Azonban fontos figyelembe venned, hogy a vöröshús fogyasztása összefüggésbe hozható bizonyos egészségügyi problémákkal, így érdemes fogyasztását mérsékelni.

  • Sertésszelet

A sertés szűzpecsenye sovány fehérjeforrás, amely jó vacsora-alternatíva lehet. A sertéshús, beleértve a sertésszeletet is, magas fehérjetartalmú de vasat, cinket és B-vitamint is nyerhetsz belőle.

Az egészséges étrendben azonban fontos, hogy az élelmiszereket a megfelelő módon készítsd el. A sertésszelet esetében például a sütési módszer is nagyon fontos, mivel az egészségtelenül elkészített sertésszelet túlzott zsírt és kalóriát tartalmazhat.

Válassz soványabb sertéshúsokat, és távolítsd el a látható zsírt. Itt is kerüld a túl sok olajban való sütést, a fűszeres vagy panírozott változatokat, mivel ezek nagyobb zsírt és kalóriát tartalmaznak, mint a párolt, főtt vagy grillezett típusaik. A marhahúshoz hasonlóan, ezt is fogyaszd mértékkel.

  • Tonhalkonzerv

Egy adag tonhalkonzerv akár 100%-ban kielégítheti a naponta szükséges omega-3 zsírsav bevitelt. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát.

Keress olyan halkonzervet, amelyik olajban vagy saját levében van elrakva, de kerüld a füstölt vagy pácolt változatokat, mert ezek magas sótartalmúak és tartalmazhatnak mesterséges anyagokat. Olvasd el az összetevőket, és kerüld azokat, amelyekben van adalékanyag, például tartósítószer vagy mesterséges ízesítő.

Inkább kisebb méretű halkonzerveket válassz, mert azok általában biztonságosabbak, és jobban ellenőrizhető a higanytartalmuk is.

  • Grillcsirke

A grillezés során a befűszerezett csirkét egészben húzzák forgó nyársra, így forgás közben a csirkéből kisülő szaft öntözi a húst, így az ropogós lesz, de mégsem szárad ki. Kényelmes és megfizethető. Önmagában is fogyasztható, vagy különféle élelmiszerek, például saláták, szendvicsek, levesek és rakott ételek összetevőjeként is használható.

Ha otthon sütöd így a csirkét, teljes ízt kapsz anélkül, hogy hozzáadott összetevőkre kellene támaszkodnod.

A cikk szerzője Juhász Viki, az Anyakedvéért blog alapítója – instagram.com/anyakedveert

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top