Dr. Bayne French, a Hammer Nutrition egészségügyi főtanácsadójának véleménye a cukorról: „A kulacsban és a véráramban egyaránt mérgező a cukor. Gyulladást okoz, akár állóképességi sportolóról van szó, akár egy elhízott betegről.”
Az elmúlt 37 évben a Hammer Nutrition folyamatosan hangsúlyozza, és határozottan azt javasolja, hogy mindenki – beleértve a sportolókat és a nem sportolókat is – kerülje a cukrot az étrendjében amennyire lehet. „El kell kerülni minden cukorfajtát (vagyis minden olyan összetevőt, amely „óz” végződésű) az edzés során elfogyasztott termékekben.”
A cukorral kapcsolatos álláspontjuk egyik oka az, hogy szerepet játszik az AGE (angolul: kor, korosodás)folyamatában. És nem, ez nem elírás, Dr. French magyarázata szerint „a cukor hozzátapad (kovalens- vagy keresztkötésekkel) a zsírokhoz és a fehérjékhez, és soha nem engedi el őket. Milyen eredményeket ért el az Advanced Glycation End Products, amelyet ironikusan AGE-nek neveznek? Ezek a vegyületek szisztémásan felhalmozódnak számos szövetben, az agytól a vérerekig mindenhol. Megzavarják a sejtek jelátvitelét és működését. Számos problémában szerepet játszanak, beleértve a kis- és nagyerek megbetegedéseit is.”
A glikációs és térhálósodási folyamat – amelyet Dr. French helyénvalóan „baljós akciónak” nevez – az úgynevezett Maillard-reakcióval kezdődik. Ha főzés közben tapasztaltál már barnulást, amely kémiai reakció révén megy végbe (ez egészen pontosan akkor történik, ha az ételben lévő fehérje és szénhidrát hőhatásnak van kitéve), akkor jól látható, mi történik az testben is. Dr. French véleménye szerint ennek a folyamatnak a végeredménye az Advanced Glycation End Products.
Dr. Laurie Barclay így fogalmazott: „bár a glikáció az öregedés normális következménye, távolról sem kívánatos”. Ennek számos oka van:
* Az AGE-k hozzájárulnak a rugalmasság elvesztéséhez és a kötőszövet romlásához, amit az öregedéssel asszociálunk.
* Krónikus gyulladást váltanak ki
* Szerepet játszanak a kóros vérlemezke-csomósodásban, ami elhanyagolhatatlan tényező a szívbetegségek kialakulásában
* Kapcsolódnak a vérnyomás növekedéséhez
* Állítólag részt vesznek a béta-amiloid peptidként ismert káros fehérjében, amely szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában
* Számos betegségben szerepet játszanak, ide tartozik például a rheumatoid arthritis, a colitis ulcerosa és az irritábilis bél szindróma.
Ha ez nem lenne elég, úgy vélik, hogy az AGE-k felelősek a szemlencsében lévő szürkehályog kialakulásáért, a veseműködés romlásáért, az erek endothel sejtrétegének károsodásáért, valamint a bőr megereszkedéséért és ráncosodásáért.
Szóval, hogyan is lassíthatod le, vagy esetleg szüntetheted meg az AGE-vel kapcsolatos egészségügyi problémákat? Az egyik legjobb kiindulópont az A1c vérvizsgálat elvégzése. Dr. French így fogalmazott ezzel kapcsolatban: „Hagyományosan az éhgyomori vércukorszintre támaszkodnak a cukorbetegség vagy a prediabétesz szűrése során, az A1c-t csak a már diagnosztizált cukorbetegek számára tartják fenn, és a kezelés hatékonyságának meghatározásához használják. Ez sokat változott az elmúlt néhány évben, sok szolgáltató sok embert szűrt. Azokat is, akik nem cukorbetegek, A1c-vel, engem is beleértve.
Mint sok tesztnél, itt sem születik egységes optimális szint. A laboratóriumok hagyományosan 6,0 vagy ennél alacsonyabb értéket adnak meg normálisnak. A funkcionális orvoslás szakemberei az 5,3 alatti értéket tartják optimálisnak, az 5,4-6,0 értéket aggasztónak, a 6,0 feletti értéket pedig rendellenesnek. A cukorbetegségnél a 6,5 vagy magasabb A1c szint közvetlenül összefügg a szem, az agy és más idegek, a szív és más, érrendszeri szövetek, a máj (például: zsírmájbetegség) és a vese problémáival.”
Proaktív lépések
1. Legyél tisztában a cukorbeviteleddel, és csökkentsd azt, szem előtt tartva, hogy számos hétköznapi élelmiszer (például ketchup) gyakran nagy mennyiségű cukrot tartalmaz.
2. Ne fogyassz mesterséges édesítőszereket. Az aszpartám, a szukralóz és a szacharin növelik az A1c-szintet.
3. Elegendő mennyiségű minőségi alvás.
4. Csökkentsd a stresszt. A krónikusan megemelkedett kortizolszint (más néven „stresszhormon”) inzulinrezisztenciához vezet. Tartósan emelkedett vércukorszintet eredményez az, ami növeli a hemoglobin glikációját, amely a vörösvérsejtjeink oxigénszállító fehérjéje.
5. Növeld az izomtömegedet. Dr. French szerint „A sovány testtömeg nagy része korrelál az A1c-vel.”
6. Szedd ezeket a tápanyagokat, amelyek támogatják az egészséges vércukorszintet:
* Króm – a Chromemate-ben, a Premium Insurance Caps-ben és számos Hammer termékben található nyomelemet sok táplálkozási szakértő a vércukorszint szabályozásának „fő tápanyagaként” emlegeti.
* R-alfa liponsav – a Mito Capsban található tápanyag számos fontos szerepet játszik a szervezetben, és ezek közül csak az egyik az optimális vércukorszint fenntartása.
* Flavonoid kvercetin – a Premium Insurance Caps-ben, a Tissue Rejuvenator-ben a Vegan Rejuvenator-ben, a Clear Day-ben és az Endurance C-ben található, és számos egészségvédő előnnyel rendelkezik, beleértve az inzulinérzékenység javítását.
* B-vitaminok – különösen a biotin, a folsav, a B1 (tiamin), a B6 (piridoxin) és a B12 – amelyek mindegyike a Prémium Insurance Caps-ben is megtalálható – részt vesz az egészséges vércukorszint fenntartásában.
* A Q10 koenzim (CoQ10) – a Race Caps Supreme egyik fő összetevője, és számos egészségre jótékony tulajdonsága között szerepel, hogy hozzájárul a vércukorszint fenntartásához és javításához.
Kétségtelen, hogy a cukor játssza a főszerepet az AGE kialakulásában, amelyek, mint most már tudjuk, számos negatív egészségügyi következménnyel állnak összefüggésben. A cikkben található ajánlások és stratégiák követése segít elkerülni a nemkívánatos AGE-elváltozásokat.
Szerző: Steve Born, nyitókép: Nataliya Vaitkevich
Szólj hozzá