Keresés
Close this search box.

A magnézium és a króm kombinációjának előnyei

blank

Világszerte sok-sok millió ember szenved cukorbetegségben. Tehát nincs kérdés: ez egy olyan betegség, amely felett ha nincs kontroll, akkor teljesen elhatalmasodik. Szerencsére az életmód és az étrend megváltoztatásával, valamint egyéb, megfelelő táplálékkiegészítők segítségével megakadályozható ez a nem kívánt egészségügyi állapot.

A Nemzeti Cukor-, Emésztőrendszeri és Vesebetegségek Intézete (NIDDK) szerint az inzulinrezisztencia az, amikor az izom-, zsír- és májsejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, és így csak nehezen képesek felszívni a glükózt a véráramból. Ennek eredményeként a testnek magasabb szintű inzulinra van szüksége, hogy segítse a glükóz bejutását a sejtekbe. Az idő múlásával az inzulinrezisztencia 2-es típusú diabéteszhez és prediabéteszhez vezethet, mivel a béta-sejtek nem tudnak lépést tartani a test fokozott inzulinszükségletével. Elegendő inzulin nélkül a felesleges glükóz felhalmozódik a véráramban, ami cukorbetegséghez, prediabéteszhez és más súlyos egészségi rendellenességekhez vezet. (A prediabétesz az a cukorbetegség előtti állapot, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem emelkedett olyan mértékben, hogy cukorbetegségként legyen diagnosztizálva. A prediabétesz tartós fennállása esetén 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, és azért veszélyes, mert már a prediabétesz alatt megnő a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázata.)

Az egyik legújabb kutatás azt mutatja, hogy a magnézium és a króm kombinációja javítja az inzulinrezisztencia számos mutatóját. Ebben a konkrét vizsgálatban az inzulinrezisztens alanyokat négy csoportra osztották: az egyik csoport napi 160 mikrogramm (mcg) krómot, a másik csoport napi 200 mg (mg) magnéziumot, a harmadik csoport pedig krómot és magnéziumot egyaránt kapott, a negyedik pedig egyáltalán semmit sem kapott.

A kutatók megvizsgálták a csoportok résztvevőit a kezelés előtt, a három hónapos kezelési időszakban és a vizsgálat befejeztével is. A kutatók számos területen mértek adatokat, beleértve az éhgyomri vércukorszintet, inzulint, az inzulinrezisztencia-indexet, a 4. glükóztranszporter T-limfocita hírvivő RNS-szintjét (GLUT4, az inzulint szállító protein) és a GSK3beta enzimet. A legjobb eredményt annál a csoportnál észlelték, amely tagjai krómot és magnéziumot is kaptak.

Az éhgyomri vércukorszint és inzulin, az inzulinrezisztencia-index és a GSK3beta szintje szignifikánsan alacsonyabb volt a vizsgálat végén. Emellett a GLUT4 2,9-szeres növekedését csak azoknál a pácienseknél figyelték meg, akik krómot és magnéziumot egyaránt kaptak.

A kutatást vezető dr. Mei Dou kijelentette: „Amint várható volt, az lett az eredménye a kutatásoknak, hogy a kombinált kiegészítés (a króm és a magnézium szedése) hatékonyabban javítja az inzulinrezisztenciát, mint csupán a króm vagy magnézium használata, és ez a hatás valószínűleg összefüggésben áll a króm és a magnézium kombinációjának szabályozásával, így az inzulinrezisztens betegek számára javasolt ez a terápia.”

A Hammer Nutrition Chromemate és Essential Mg termékeket hatékony kutatások során fejlesztették ki, így ezek kombinációja megfelelő kiegészítő lehet. Ez a pár együttesen biztosítja az inzulin megfelelő működését a vércukorszint stabilitásának fenntartása érdekében. Használatuk létfontosságú az inzulinrezisztencia, valamint a prediabétesz és a cukorbetegség elkerülése érdekében.

Ez az izgalmas kutatás javíthatja az életminőséget, sőt sok életet menthet meg.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top