Keresés
Close this search box.
dzw latvanykonyha foto wienergesundheitsverbund gregorsinai

Diabéteszközpontot hoztak létre Bécsben

Ausztriában is egyedülálló az a diabéteszközpont, amely tavasz óta működik Bécs 10. kerületében. A központban belgyógyászok, dietetikusok, diplomás ápolók és klinikai szakpszichológusok tanítják meg együttélni betegségükkel a cukorbajjal frissen diagnosztizált embereket. Van látványkonyha és hamarosan indulhat a mesterséges intelligencia alapú szemészeti szűrés is.

A diabétesz egyike a leggyakoribb betegségeknek a fejlett országokban. Bécsben körülbelül 130 ezer embert érint, ráadásul egyre több közöttük a fiatal. Még jobb ellátásuk érdekében 2023 márciusa óta a Klinik Landstraße részeként diabéteszközpont kezdte meg működését Bécs 10. kerületében.

A Diabeteszentrum Wienerbergben endokrinológiára és anyagcserére szakosodott belgyógyászok, diplomás ápolók, dietetikusok és klinikai szakpszichológusok működnek szorosan együtt és gondozzák a betegséggel frissen diagnosztizáltakat.

A betegek először egy átfogó tanácsadáson vesznek részt, ahol bőven szánnak rájuk időt, majd ezt követően találkoznak a kezelőorvosukkal. A gondozás során – ambuláns ellátás keretében – beállítják az inzulinadagjukat, pszichológusok segítik elfogadni az új életüket, a központban található látványkonyhában pedig nemcsak hasznos étkezési tanácsokat kapnak, de akár ki is próbálhatják az új recepteket.

Az új centrum működésének első száz napja alatt eddig 1.400 beteget gondoztak, akiket a sikeres kontrollvizsgálat után visszairányítanak a háziorvosukhoz. Kivételt képeznek az 1-es típusú cukorbetegséggel élők és a terhességi diabétesszel diagnosztizált kismamák – őket folyamatosan a központ szakemberei látják el. A diabéteszcentrumban évente körülbelül 8.000 beteget tudnak majd fogadni.  A komplex gondozás célja, hogy elkerüljék vagy minél inkább kitolják az esetleges szövődmények kialakulását. A következő lépésben éppen ezért a szemészeti szűrést szeretnék bevezetni. Ehhez egy olyan veszélyes elváltozásokat a retinán.

(Nyitókép: Bécsben diabéteszközpontban gondozzák a cukorbetegeket © Wiener Gesundheitsverbund / Gregor Sinai)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top