Keresés
Close this search box.

Egy izotóniás ital, amely tényleg törődik a testeddel

blank

Amennyire ellenálltam a futóedzéseim során a gélek alkalmazásának, olyannyira volt magától értetődő az izotóniás italporok fogyasztása. Természetesen végigvásároltam a piacon kapható összes márka minden ízét, és bármily meglepő, egy alsó kategóriás, hipermarketben kapható márka jegesteaízű porára esküdtem. Hozzávetőleg három éven keresztül fogyasztottam ezt, amikor a 2017-es Ultrabalaton második szakaszán szabályosan felfordult a gyomrom. Azóta a bolti üveges jegesteákra se tudok ránézni, az izókat pedig másfél évig hanyagoltam.

Elkezdtem közben a zselékkel barátkozni, az edzéseken tök jól elvoltam hígított narancsszörppel, versenyeken pedig a kóla- és vízivással. Érdekes, hogy edzésen egyébként képtelen vagyok vizet inni, egyszerűen kell, hogy legyen íze a folyadéknak. A szörp így tökéletes választás volt, bár a férjem mindig fogta a fejét, amikor elindultam két óra szintes terepfutásra, a softkulacsomban pedig a nagymamám házi meggyszörpje volt. 2018 tavaszán álltunk át a növényi alapú táplálkozásra, és ősszel kezdtem együtt dolgozni MacPherson Éva táplálkozástudományi terapeutával, aki a mikro- és makrotápanyagokban gazdag, vitamindús hétköznapi étrendem összeállítása mellett kiemelt gondot fordított arra is, hogy az edzések előtti, közbeni és utáni tápanyagpótlást is helyre tegyük. Ennek a stratégiának lett része edzés közben az izotóniás italok fogyasztása, amelyet szinte minden sportoló fogyaszt, hiszen gyors felszívódású szénhidrátforrást jelent, amelynek az elfogyasztását bármilyen körülmények között egyszerűen meg lehet oldani.

Éva fontosnak tartotta, hogy már az edzések közben kezdjem el hozzászoktatni magam a megfelelő izó használatához, nehogy a célverseny közben érjen kellemetlen meglepetés. Így elkezdtem keresni azt az izót, amelyet meg tudok szeretni. Az erőteljesen savas és a mézédes ízek márkától függetlenül rengeteg kellemetlen edzést okoztak nekem. Az edzőm, Jakus Béla javaslatára pedig kipróbáltam a Hammer Heed íztelen verzióját. Először riasztó volt hallani azt, hogy íztelen izó, elképzelni se tudtam, milyen élmény fog majd várni. Már az elkészítés is furcsa volt, hogy egy színtelen, íztelen, de mégis illatos port keverek a vizemhez. Aztán amikor megkóstoltam, kellemes meglepetésben volt részem. Úgy volt íztelen, hogy mégis volt egy kellemesen lágy utóíze. A pozitív élmény hatására már volt bátorságom kipróbálni a Heed többi, ízesített verzióját is, és mindegyiket nagyon megszerettem.

A kedvencem természetesen a narancsos lett, hiszen az illata miatt már az elkeveréskor olyan élményben van részem, mintha éppen frissen facsarnék ki egy narancsot. Az íze pedig nagyon enyhén édeskés, ám semennyire sem savanykás, így nem irritálja a gyomrot. Ezt az izót még egy zselére is simán el tudom kortyolni.

A dinnyés ízre roppant kíváncsi voltam, mert rajongok ezért a déligyümölcsért, azonban nem mertem megkockáztatni, hogy így ismeretlenül egyből magammal vigyem egy másfél órás futásra, így inkább sokkal biztonságosabb körülmények között teszteltem: egy téli estén otthon a görgőn. Nem volt mitől félnem, nagyon finom, egyáltalán nem émelygős, és ami még meglepőbb, hogy semennyire sincs műíze. Pedig őszintén bevallom, hogy arra számítottam, hogy egy-két korty után nem lesz a kedvencem. De nem így történt.

A citrom/lime ízesítéstől még a dinnyésnél is jobban tartottam, hiszen nem bírja a gyomrom a savanyú, savas hatású ízeket. De a Heed itt is pozitív meglepetést tartogatott számomra! Egy igazi, házi készítésű, friss limonádé élményét adta, pedig ezt is csak görgőn mertem először megkóstolni. Ennek az íznek szerintem hatalmas nagy előnye, hogy a nyári forróságban is hűsítő hatása van az enyhe, savanykás ízvilágának köszönhetően, illetve kifejezetten kellemes, és semennyire sem bántó a gyomornak.

Na jó, semmi sem tökéletes, és a Heed ízek között is találtam azért egy olyat, amelyet nem feltétlen fogyasztanék megerőltető futás közben, az pedig az eper. Nekem ez egy kicsit túl ízes, inkább szörpíze volt, nincs annyira kellemesen lágy hatása, mint a többi terméknek. Viszont például egy hegyi túra alkalmával, amikor jólesne egy gyümölcslé vagy egy üdítő, akkor tökéletes választás az eper!

Az ízélmények után most nézzük meg egy kicsit belülről is a Heed tudását. Mivel a Hammer izotóniás italpora nem tartalmaz egyszerű cukrokat, tökéletes energiaforrás, a gyors felszívódásának köszönhetően pedig azonnal hasznosuló kalóriapótlás. Egy kétórás edzésre a Heed ellát megfelelő energiával, és tartalmaz minden nélkülözhetetlen elektrolitot is. Biztosítja az egyenletes energiaszintet, hozzájárul a tökéletes teljesítmény fenntartásához, segít megakadályozni az izomgörcs kialakulását azáltal, hogy semlegesíti az izmokban felgyülemlő tejsavat.

A cukormentessége mellett további előnye, hogy nem tartalmaz semmiféle mesterséges színezéket sem. A legtöbb sportital egyik fő hibája, hogy a gyártók az egyszerű cukrokra hagyatkoznak mint egyedüli szénhidrátforrásra. Az egyszerű cukrok – mint például a glükóz, a szacharóz és a fruktóz – használata nemcsak súlyosan korlátozzák a hatékonyan emészthető és energiaként hasznosítható kalóriamennyiséget, hanem szélsőséges ingadozásokat is okozhatnak az energiaszintben. A Heed komplex szénhidrát-összetétele azonban lehetővé teszi, hogy ideális mennyiségű kalóriát vegyél magadhoz. Állandó és hosszan tartó energiával lát el anélkül, hogy gyomorpanaszokat okozna, amit gyakran pont az egyszerű cukrok fogyasztása vált ki.

A Heed továbbá biztosítja a teljes körű, könnyen hasznosuló elektrolitprofilt – nem csak a sót és a káliumot, amelyek a legtöbb egyéb sportital „elektrolitprofilját” alkotják. Számos sportolónak normál körülmények között egy vagy két adagolókanál Heed teljesen elegendő az elektrolitszükségletek kielégítéséhez. Más sportolóknak extrém körülmények közt a Heed kiváló kiindulópontot lehet, amelyhez további Endurolytesot adva teljes mértékben kielégíthető a megnövekedett elektrolitigény. A hozzáadott króm-polinikotináttal hozzájárul a vércukorszint stabilabb fenntartásához, az L-karnozinnal pedig a tejsav semlegesítéséhez. A Heed valóban egy külön kategória a por alapanyagú sportitalok világában.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top