Keresés
Close this search box.
Grafika: MTI

Így védekezz a koronavírus ellen!

Grafika: MTI

A koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okozhatnak. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok. Habár a korai tájékoztatások arról szóltak, hogy nem kell világméretű járványra számítani, azonban az utóbbi napokban regisztráltak koronavírussal fertőzött betegeket Hong Kongban, Thaiföldön, Japánban, Nepálban, Szingapúrban, Ausztráliában, Kanadában, az USA-ban, Franciaországban és Németországban is.

Az újfajta koronavírusra jelenleg nincs hatékony gyógymód, se védőoltás, cseppfertőzéssel terjed és a megbetegedés bárkit érinthet, de fogékonyabbak lehetnek rá a kisgyerekek, az idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek.

A lappangási idő két hét is lehet, azonban ez alatt is fertőző a vírus. Az első tünetek influenzaszerűek, az első időszakot követően pedig továbbterjed a tüdőre és légzési nehézségeket okoz. Az orvosok jelenleg csak a tüneteket képesek enyhíteni, illetve az életfunkciók stabilitását tudják megőrizni. Friss hír, hogy ausztrál kutatók egy csoportja laboratóriumi körülmények között elő tudta állítani az új típusú koronavírust, amit megosztanak majd az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) is. Kínai kutatók korábban szintén előállították a vírust, azonban kollégáikkal csak a vírus genomszekvenciáját soztották meg az MTI közlése szerint.

A koronavírussal szemben úgy lehet a leghatékonyabban védekezni, hogy kerüljük a zsúfolt helyeket és lehetőleg nem utazunk a leginkább érintett területekre, országokba; az arcot és orrot egyaránt takaró szájmaszkot viselünk (cikkünk írásakor számos gyógyszertárban készlethiány volt); rendszeresen kezet mosunk meleg vízzel és szappanal, illetve a kézfertőtlenítő gyakori használata is javasolt.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top