Keresés
Close this search box.
essential oils 1433694 1920

Illóolajok a mindennapokban

Nagyjából két éve ismerkedtem meg az aromaterápiával és az illóolajokkal, amelyek azóta a mindennapjaink részeivé váltak. Szerelem lett első „szaglásra”! Imádom, hogy a lakásban mindig valamilyen illat kering. Hol a vírusölő, baktériumölő, légtisztító hatású citromfű, hol az esti megnyugvást segítő levendula, de valamikor éppen az immunrendszert erősítő keveréket használjuk.

Az emberek évszázadok óta használnak illóolajokat – nem csupán kellemes illatuk miatt, hanem számos betegség, illetve tünet kezelésére is. Az ókori kultúrában a szakrális szertartások mellett a szépségápolásban és a gyógyításban is komoly szerepet kaptak az aromák. Az egyiptomi királysírokban a használati tárgyak mellé illatszeres fiolákat helyeztek, de a halottak mumifikálásánál is illóolajokat alkalmaztak. Az idők során az orvosok felismerték az egyes olajok specifikus hatásait, azt azonban nem tudták, hogy miért és hogyan működik ilyen jól velük a gyógykezelés. A tudomány idővel kimutatta, hogy milyen hatással vannak az illóolajok az élőlényekre, beleértve a vírusokat, baktériumokat. A széles körű kutatásoknak köszönhetően most már jóval több információ van az aromaterápiáról.

Mik is pontosan az illóolajok?

Az illóolajokat a növények magvaiból, kérgéből, gyökeréből, leveléből, szárából, virágából vagy más részéből vonnak ki gőzdesztillációval vagy hidegsajtolással. Az eredmény tulajdonképpen tömény gyógynövény-koncentrátumok.

Hogyan használhatjuk őket?

Lehet párologtatni diffúzor segítségével, de használhatod bőrön keresztül (helyileg alkalmazva) is. Utóbbi esetben mindenképpen hígítanod kell pár csepp illóolajat például frakcionált kókuszolajban, és utána ajánlott csak használni, máskülönben bőrérzékenységet okozhat.

Alkalmazás során nem hatalmas mennyiségekre kell gondolni, hanem csak pár cseppre a diffúzorba, vagy ha bőrre kenjük, akkor a kis üvegcsébe a hígításhoz (5-12 csepp gyártótól, gyógynövénytől függően).

Hogyan hatnak?

Belégzéskor (például párologtatás során) az orrba kerülő molekulák stimulálják az illatreceptorokat, és kölcsönhatásba lépnek az idegrendszerrel. Az illóolaj részecskéi bejutnak a tüdőbe, bekerülnek a véráramba, és szétáradnak a testben, ahol kifejtik áldásos hatásukat.

Helyileg alkalmazva (amikor magadra kened) pedig még több molekula tud felszívódni bőrön keresztül. Kenheted a talpadra, a csuklód belsejére vagy esetleg a fülcimpa mögötti pulzuspontra.

Pár illóolajat kiemelek, amelyek a mindennapi életben segítséget nyújthatnak majd számodra.

A levendula nyugtató hatású, mély ellazulást segítő illóolaj, amely kitűnő stresszoldóként működik egy hosszú, terhelt nap után. Tegyél pár cseppet a diffúzorodba, és meglátod, hamar ellazulsz majd.

A másik nagy kedvencem az eukaliptusz, amely baktériumölő, nyákoldó, köptető hatása révén kitűnő segítség alsó-felső légúti megbetegedéseknél. Váladékoldásra dörzsöld a hígított verziót a mellkasodra. Természetesen párologtatni is lehet.

Az indiai citromfűkitűnő a levegő tisztítására a baktériumölő, fertőzésgátló hatása miatt, miközben segíti a koncentrációt, és fokozza az éberséget.

A másik favorit a borsmenta.Fejfájás esetén hatékony segítőtárs fájdalomcsillapító és görcsoldó hatása miatt (kend a hígított verziót a csuklód belső részére), de emésztési panaszok és hányinger esetén is jó megoldás.

Aki nőgyógyászati problémákkal küzd, mint a premenstruációs szindróma, illetve a menopauza kellemetlen tünetei kínozzák, próbálja ki a muskotályzsálya illóolajat. Segít a tünetek enyhítésében. Ösztrogéndominancia esetén nem ajánlom!

És az utolsó, de egyben „must have” darab így a COVID-19 árnyékában a teafa. Baktériumölő, vírusölő, fertőzésgátló, gombaölő hatása révén elengedhetetlen. Bedugult orr esetén könnyíti a légzést. Én ezzel szoktam becsepegtetni a maszkomat (1-2 csepp), de használható kézfertőtlenítésre is (kézpermet verziója is kapható).

Nagyon sokféle termék megtalálható a piacon, de törekedjünk a 100%-os tisztaságú olajokra és egyáltalán nem biztos, hogy az „olcsó a jó”.

A legfontosabb, mielőtt elkezded használni az illóolajokat, hogy mindenképpen kérd ki aromaterapeuta véleményét, mert sokféle olajat nem ajánlott használni terhesség, szoptatás során vagy gyermekek esetében, illetve az egyéni érzékenységeket és célokat is figyelembe kell venni.

Szerző: Strompf Andi

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top